Meubelvormgeving praktijkopleiding meubelmaken

Eén van de leuke dingen van meubelmaken is het ontwerpen van je eigen werkstuk. Voordat je echter kunt beginnen met het daadwerkelijk maken van een werkstuk gaat er een heel traject aan vooraf.

Meubelvormgeving praktijkopleiding meubelmaken

 

Halverwege het praktisch leerjaar meubelmaken verzorgt meubelmaker en ontwerper Ralph Herbers een gastles meubelvormgeving.

Ter voorbereiding van het eindwerkstuk van het praktisch leerjaar meubelmaken behandelt Ralph de verschillende stadia die nodig zijn om te komen tot het eindwerkstuk; de schetsfase, houtsoortkeuze, een eventuele maquette, de benodigde besteklijst en werkvolgorde. In de laatste periode van het praktisch leerjaar meubelmaken ga je hiermee praktisch aan de slag bij het ontwerpen, voorbereiden en maken van je eindwerkstuk.

Ralph geeft een overzicht van de meubelvormgeving in de verschillende perioden van de geschiedenis. Aan de hand van afbeeldingen van meubels verken je met elkaar de verschillende invloeden die de vormgeving hebben bepaald in zowel de architectuur als de meubelvormgeving. Aan bod komen onder andere de Arts & Crafts beweging, de meubels van de firma Thonet, het Bauhaus en De Stijl.

Na de theorie ga je praktisch aan de slag door met verschillende materialen te proberen vanuit de vorm te komen tot een vrij meubelontwerp.

Praktijkopleiding tot meubelmaker