Programma opleiding meubelmaken

De basis

We starten het jaar met een ambachtelijke periode waarin je kennis maakt met de verschillende basistechnieken van het meubelmaken. Allereerst komt het schaven van hout aan bod, waarna door middel van het maken van een raamwerk met verschillende verbindingen en houten gereedschap de techniek van het aftekenen, zagen, hakken, steken en nauwkeurig werken herhaaldelijk wordt geoefend. Je krijgt informatie over het gebruikte gereedschap, het slijpen en onderhouden van gereedschap en we behandelen de eigenschappen van hout en het 'werken' van hout.

Afkorten op de formaatzaag

Het totale proces

Aansluitend ga je deze technieken toepassen aan de hand van het maken van een gereedschapskist die verbonden wordt met zwaluwstaarten. Je leert een werktekening lezen, de werkvolgorde bepalen en een besteklijst maken, waarna je het hout gaat paren, aftekenen en vergaren. De kist wordt uiteindelijk verlijmd, opgewerkt en afgewerkt. Diverse technieken zoals onder andere houtverbreding komen aan bod. Je krijgt informatie over verschillende houtsoorten en hun toepassing.

Zelfstandigheid

Na deze periode wordt er gewerkt aan individuele werkstukken zoals een machinaal vervaardigd tafeltje, een zigzagstoel en als afsluiting van het praktisch leerjaar een door jezelf ontworpen werkstuk.

Workshop meubelvormgeving

Zelfstandig werken aan je eindwerkstuk

In een groep van maximaal 9 deelnemers wordt er gewerkt naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Machinale houtbewerking

Spoedig na aanvang van het programma wordt er begonnen met het gebruik van de belangrijkste houtbewerkingsmachines en elektrisch handgereedschap. Door veel te oefenen krijg je de vaardigheden in het werken met deze machines in de vingers.

Theorie en excursies

Naast veel praktisch oefenen wordt er aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van het meubelmaken. De theorie wordt ondersteund door excursies en gastdocenten op het gebied van onder andere meubelvormgeving.
Get AdobeReader

Werkboek

Gedurende het leerjaar maak je gebruik van de informatie, de werktekeningen en de werkvolgordes uit ons werkboek ambachtelijk meubelmaken.

Download preview werkboek ambachtelijk meubelmaken

Afwezigheidsassistent

Als je een keer een les verstek moet laten gaan kun je via onze afwezigheids assistent proberen deze les in te halen in een parallel lopend praktisch leerjaar meubelmaken.

Afwezigheids assistent

Praktijkopleiding tot meubelmaker