Open Monumentendag 2015

Meubelmakerij De Schrijn, werkplaats voor hout en ambacht is een bedrijf waar onderwezen wordt in het vak meubelmaken.

25 jaar geleden zijn Erik Verkuil en Michel Sadon na hun opleiding begonnen met het maken van meubels in opdracht. Naast het meubelmaken gaven ze ook les aan een groep geïnteresseerden.

Het schaven van hout

 

Nu 25 jaar later, zijn ze volledig overgegaan naar het lesgeven. Tien docenten begeleiden ruim 130 cursisten, varierend in leeftijd van 15 tot 75 jaar, wekelijks op weg naar een nieuwe hoby of beroep. Ook kinderen tussen de 10 en 12 jaar hebben de mogelijkheid bij De Schrijn te leren werken met hout. "Jong geleerd is oud gedaan".

Meubelmaken is een mooi ambacht. Je werkt met massief hout zoals essen, esdoorn, iepen, een materiaal waarvan je veel kunt maken. Een stoel, een kast of bed, maar ook een hamer of snijplank of een stuk speelgoed.

In de huidige tijd staat het ambacht onder druk. Meubelmaken is arbeidsintensief waardoor er een hoge productiedruk ontstaat. Dit maakt dat het ambacht langzaamaan verdwijnt. De Schrijn probeert aan het meubelmakersambacht een nieuwe levensvatbare vorm te geven door het over te dragen aan geïnteresseerden. De meubelmaker staat voor een groep en de cursisten zijn degenen die de meubels gaan maken. Door deze constructie waarin geen hoge productie verwachtingen zijn, kan er met aandacht worden gewerkt aan het meubel.

Het handgereedschap kan, naast het machinale werk, gebruikt blijven worden. Aandacht voor mooie verbindingen en vormgeving komt weer voorop te staan. En na een afwerking met olie en bijenwas heb je een meubel voor het leven.

Tijdens de Open Monumentendag op de tweede zaterdag van september zet De Schrijn zijn deuren open. In de werkplaats zijn leerlingen bezig aan de werkbank met het maken van een werkstuk.

Ook is er een expositie van werkstukken die door de cursisten zijn gemaakt.

In de houtstek wordt er uitleg gegeven over de verschillende houtsoorten. U bent van harte welkom om dit alles te komen bekijken. Erik, Michel, docenten en leerlingen staan klaar om u rond te leiden op de Langbroekerdijk A 46a in Langbroek.

Michel Sadon

Pandenbeschrijving Gemeente Wijk bij Duurstede provincie Utrecht

Open Monumentendag 2015 thema Ambacht en Kunst

Praktijkopleiding tot meubelmaker