Meubelmakersvak herleeft op de Langbroekerdijk

Het is al vele jaren geleden dat een timmersetje bovenaan op de verlanglijst stond van een jarige kleuter. Ook de figuurzaagclubs voor de iets oudere jeugd zijn nergens meer te vinden. Computerspelletjes hebben de plaats ingenomen van de vroegere vreugde van houtbewerking. Maar is houtbewerking werkelijk uit de gratie? Na een bezoek aan Werkplaats voor Hout en Ambacht De Schrijn in Langbroek kwamen we tot een andere conclusie.

De stichtse

Hier troffen wij Erik Verkuil en Michel Sadon die daar zo'n dertien jaar geleden hun eigen meubelmakerij startten. In de meubelwerkplaats vervaardigden zij zelfstandig hun uiteenlopende producten. Daarnaast verzorgden zij ook cursussen houtbwerking. En wat bleek? De belangstelling voor deze cursussen was zo enorm dat Verkuil en Sadon besloten zich hierop te gaan specialiseren.

En zo kan men nu allerlei mannen én vrouwen vrouwen tussen de houtkrullen in de werkplaats intensief zien schaven en zagen aan kindermeubeltjes, kastjes en stoelen. Het gaat om mensen met zeer uiteenlopende beroepen die uit alle windstreken komen, van Maastricht tot Medemblik.

Wat drijft deze mensen om zo enthousiast bezig te willen zijn? Navraag leert dat de houtbewerking als prettige tegenhanger wordt ervaren van totaal ander werk dat deze cursisten dagelijks doen. "Bij het ambachtelijk werken met hout kan men zelf een idee vormen van wat men wil maken" vertellen Verkuil en Sadon "alleen moet er dan wel goede begeleiding zijn. Je moet iets weten van technieken en ontwerpen, maar dan blijkt dat de voldoening groot is en dat de resultaten verrassend kunnen zijn".

Inmiddels zijn er naast de cursussen voor hobbyisten ook nog andere mogelijkheden in het leven geroepen. Er bestaat nu ook een Praktisch Leerjaar Ambachtelijk Meubelmaken. Speciaal bedoeld voor mensen die op professionele wijze het meubelmakersvak volledig onder de knie willen krijgen. Aan het einde van het Leerjaar wordt een heus certificaat afgegeven. De opleiding biedt daardoor zelfs de mogelijkheid om als kleine ondernemer het meubelmakersvak te gaan uitoefenen. Erik Verkuil en Michel Sadon hebben het voornemen om het aantal opleidingen per 1 september nog verder uit te breiden. Want het is inmiddels overduidelijk dat ook in dit digitale tijdperk de belangstelling voor ambachtelijke houtbewerking nog altijd springlevend is.

 

Ad Bom Stichtse Courant

maart 2005

Praktijkopleiding tot meubelmaker