Geen geraniums voor senioren

Thuiszitten als je met vervroegd pensioen bent?

Veel prepensioeners maken een nieuwe start als zelfstandig ondernemer, vaak in een totaal andere bedrijfstak. "Eindelijk volgen ze hun passie".

Geen geraniums voor senioren

Willem Schouten (59)

Hij werkte 30 jaar bij een Riagg als psycholoog en afdelingshoofd. In juni 2005 ging hij met vervroegd pensioen. Sinds september volgt hij een meubelmakersopleiding.

"Ik heb altijd al graag geklust, maar daar had ik alleen in vakanties tijd voor. Iets maken van materiaal dat toevallig voorhanden is; van vogelhuisjes tot grote eettafels. Dan ben ik in m'n element. Dat deel van mijn kunnen bleef in mijn werk altijd onderbelicht. Dus toen ik met vroegpensioen kon, ben ik iets in die richting gaan zoeken. Het was niet gemakkelijk om een opleiding te vinden. Meubelmakersopleidingen zijn meestal mbo-opleidingen. Daarvoor heb je een stageplaats nodig en die krijg ik niet meer. 

Nu ga ik een dag per week naar De Schrijn in Langbroek, een particuliere ambachtelijke opleiding. Meubelmaken heeft zoveel kanten. Je werkt met verschillende houtsoorten, je moet je gereedschap onderhouden, omgaan met machines, het is een hele cyclus. Ik heb net een houten hamer gemaakt. Dat is schaven, pas maken, verlijmen en afwerken. Nu begin ik aan mijn eerste grote werkstuk een gereedschapskist. Dan leer je zwaluwstaartverbindingen maken. Het is niet gemakkelijk, maar ik ben nieuwsgierig en geduldig. Na een jaar krijg je een certificaat en de garantie dat je uit ruw hout meubelen kunt maken. Daar wil ik ze aan houden.

Ik wil graag zelf ontwerpen en meubels maken naar mijn eigen ideeen. Het liefst voor anderen, dingen die ze echt nodig hebben. Het gaat mij om de combinatie van het creatieve en het functionele".

Wilma van Hoeflaken

NRC Handelsblad

Loopbaan Katern

november 2005

Praktijkopleiding tot meubelmaker