Meubelmaken als vrijetijdsbesteding

In 2005 heeft Luci deelgenomen aan het praktisch leerjaar meubelmaken, Luci’s partner Mandy heeft 6 jaar later, samen met een vriendin, het praktisch leerjaar gevolgd. De interesse voor het werken met hout en het maken van meubels delen ze samen als serieuze hobby.
 
Ten tijde van het praktisch leerjaar werkte Luci in de ICT bij een producent van printerapparatuur. Momenteel werkt ze bij een opleiding in groen onderwijs en houdt ze zich bezig met de kwaliteit en verbetering van geleverde ICT-diensten.
 
Wand boekenkastje
Wandboekenkastjes uitgevoerd in notenhout.
 
Redelijk spontaan en een beetje naïef is ze in het praktisch leerjaar gestapt. Ze wilde iets goed leren maar dan wel als hobby: “Iets voor naast je werk en er plezier in hebben”, en dat is gelukt...
 
Na afloop van het praktisch leerjaar heeft Luci nog 7 jaar in de cursus zelfstandig meubelmaken allerlei werkstukken gemaakt. Nadat ze van Eindhoven naar Utrecht was verhuisd heeft ze enkele jaren werkstukken gemaakt bij het Vlampijpatelier in Utrecht. In al die jaren heeft ze nooit de intentie gehad om iets te verkopen, wel heeft ze veel gemaakt voor anderen. Het interieur bij Mandy en Luci staat vol met zelf gemaakt werk, van een lepel gesneden uit hout gemaakt in Zweden tot een tweepersoonsbed en een zelf ontworpen stoel gemaakt in Australië.
 
“We hebben bij De Schrijn een goede basis geleerd. De werkplaats bij de Schrijn is prima en werken op de machines en met de routine zoals je het geleerd hebt is heel prettig”. Samen hebben ze tijdens vakanties diverse workshops, cursussen en vervolgopleidingen gedaan in het meubelmaken. Onder andere een cursusperiode van enkele weken in Zweden en een trimester van een opleiding in Australië. Luci vertelt: “De docent kwam hiervoor speciaal uit Amerika. Het was fantastisch om een paar weken achter elkaar de tijd te hebben om een stoel te ontwerpen en deze daarna te maken.”
 
Enkele jaren na het praktisch leerjaar heeft Luci voor zichzelf onderzocht of ze met meubelmaken haar brood zou kunnen verdienen. Ze heeft hiertoe gesolliciteerd en enkele dagen proef gelopen bij een meubelmakerij. Toen ze hoorde wat ze met het werk zou kunnen gaan verdienen werd haar duidelijk dat dit financieel voor haar geen reële optie was.
 
Achter hun huis hebben Luci en Mandy een ruime schuur die ze aan het verbouwen zijn, onder andere tot een plek om lekker te kunnen werken met hout. Als de verbouwing gereed is willen ze beiden weer één dag in de week meubels gaan maken.
 
Erik Verkuil, voorjaar 2017