Interview met meubelmaker Arnold Nagel

Al op jonge leeftijd kwam Arnold Nagel in contact met het maken van werkstukken van hout. Zijn vader, van oorsprong smid, had affiniteit met handwerk en kluste in zijn vrije tijd graag met hout.

 

Na de middelbare school heeft Arnold de pedagogische academie gevolgd en aansluitend 10 jaar gewerkt als leraar in het basisonderwijs. Daarna is hij overgestapt naar het programmeren van software. Tot 2011 heeft Arnold gewerkt op de ICT afdeling van een grote Nederlandse bank en is hij opgeklommen van programmeur, naar software architect, projectleider, IT-manager (beheer en nieuwe systemen). Als reden voor deze loopbaan noemt hij zelf "de lokroep van het carrière maken".

Arnold Nagel achter de formaatzaag te Leusden

In 2003 is Arnold thuis komen te zitten met een burn-out. De jaren erna is hij langzaam opgekrabbeld. Als IVN natuurgids gaf hij vanaf 2012 rondleidingen met paard en huifkar op landgoed Den Treek: "Mijn manier om weg te komen uit de snelle wereld". Op een gegeven moment vroeg zijn vrouw Monique hem "Waarom ga je niet aan het werk met hout?" en van het één kwam het ander. Van september 2013 tot juli 2014 heeft Arnold bij De Schrijn het praktisch leerjaar meubelmaken gevolgd.

 

Zijn motivatie voor deelname aan het praktisch leerjaar was helder: "Graag wil ik mijn vaardigheden en kennis op peil brengen om mooie 'dingen' te maken van hout. Uiteindelijk wil ik graag met het meubelmaken ook een gedeelte van mijn inkomen verkrijgen".

 

Tijdens het leerjaar heeft Arnold het erg naar zijn zin gehad, "Ik ben tot rust gekomen in de flow van het maken".

 

Samen met zijn vrouw heeft hij in 2014 boerderij "Erf de Burgwal" gekocht in Leusden en aan het eind van het leerjaar meubelmaken heeft hij de houtbewerkingsmachines van De Schrijn overgenomen. Na een flinke verbouwing hebben ze nu beiden hun werkplek in de boerderij, Monique als "Monique Tijssen Coaching" en Arnold als meubelmaker. De bijzondere locatie "Erf de Burgwal" verhuren ze voor instructiedagen, coaching en lezingen.

 

Buitentafel uitgevoerd in Douglashout

 

Vanaf januari 2015 werkt Arnold 3 dagen in de week als zelfstandig meubelmaker. Een medecursist van het praktisch leerjaar 2013/2014 maakt enkele dagen per week gebruik van de werkplaats.

 

Arnold werkt met duurzaam beheerd eiken-, beuken- en Douglashout uit de eigen regio, de Utrechtse Heuvelrug. Hij maakt buitenmeubels en kleine series lampen en kandelaars. Langzamerhand krijgt hij steeds meer interessante klussen. Begin 2017 is Erwin Kwant, meubelmaker en docent bij de Schrijn, bij hem langs geweest om mee te denken over een opdracht.

 

Het is mooi om te zien dat Arnold zijn hart volgt en met geduld en volharding langzaam zijn droom aan het verwezenlijken is: mooie dingen maken van hout en daarmee gedeeltelijk in zijn onderhoud kunnen voorzien.

 

Arnold Nagel

Erf de Brugwal

Arnhemseweg 78

3832 GN LEUSDEN

www.erfdeburgwal.nl/meubelmakerij

 

Erik Verkuil, zomer 2017

Praktijkopleiding tot meubelmaker