“Je komt als onbekenden bij elkaar, hebt elkaar nog nooit ontmoet, maar je voelt gelijkgestemdheid. En het klikt meteen”.
10 februari 2024 was het dan eindelijk zover: de eerste zaagdag, achter de werkplaats van De Schrijn, met (oud-)cursisten en belangstellenden.
Een bomenzaag, waarmee we eigen stammen kunnen zagen, stond al geruime tijd op onze verlanglijst. Na 2 jaar van uitstel werd de Wood-mizer juni 2022 eindelijk afgeleverd. En dan moet er natuurlijk nog veel meer… De overkapping is in de kerstperiode 2023 neergezet, de elektra aangelegd en voor de zomer 2023 zijn er de nodige instructies geweest en konden Erik en Michel zelf gaan zagen.
Na meerdere keren gezaagd te hebben was het vertrouwen groot genoeg om de eerste zaagdag te gaan organiseren met anderen erbij. Met enthousiasme is gereageerd op de oproep in onze nieuwsbrief. Sommige belangstellenden volgen nu een cursus, andere hebben (heel) lang geleden een cursus of leerjaar gevolgd: het was leuk elkaar te ontmoeten!
Om 10.00 uur gingen we van start met een uitleg van Michel: wat zijn de verschillende taken die er bij het zagen horen. Er is veel handwerk mee gemoeid. Erik en Michel bedienen zelf de zaagmachine, met name in het kader van veiligheid. Er komt veel bij kijken en het luistert nauw. Er lagen 5 stammen klaar: 2 eiken, 2 iepen en een esdoorn. Uiteindelijk hebben we met 12 man in 5 uur 4 stammen gezaagd en opgeruimd. De esdoorn moet nog even wachten.
Het zagen blijkt een hele kunst te zijn.
De stammen schoonsteken en met een kantelhaak een stam met vereende krachten (2 man) op de hefboom van de zaag rollen. Met de pneumatische hefboom wordt de stam op de zaag gedraaid. En dan komt het erop neer om met gevoel te zagen. Met gevoel voor het hout en ook voor het bedienen van de machine. Het blijkt geen simpele druk op de knop. Kan de zaag er overal langs of moet er nog iets af? Aandacht voor het goed richten van de boomstam. Moet de zaag nog bijgestuurd worden? Wat doet de zaag met het hout en de spanning in het hout? Moet je snel zagen, of juist ergens iets langzamer? Alles om tot mooie planken te komen.
En dan het hele proces erna. De planken van de zaag tillen, wegleggen en schoonvegen. Dan zie je goed hoe het eruit komt. En mooie planken zijn het!
Inmiddels was er ruimte gemaakt in de houtstek en konden we de schone planken verplaatsen met een karretje naar het houthok. Daar werden de kopsekanten ingesmeerd met houtlijm om uitdroging en inscheuring van het hout te voorkomen, waarna de planken konden worden opgetast.
En dan is er nog het verwerken van wat er over is, de “afzaagsels”, het hout dat je niet gebruiken kan. Op de bok leggen, in stukken zagen met de kettingzaag. Stukken ook naar de machinale om daar met de lintzaag in handzame stukken te zagen. Dat ligt nu te drogen en gaat later de kachel in.
De inwendige mens werd ook goed verzorgd. Het was een heerlijke dag, met fijne samenwerking in de buitenlucht van mensen die elkaar nog nooit ontmoet hadden of oude bekenden. Iedereen ging na het opruimen voldaan weer naar huis.
Anneke Vixseboxse, februari 2024