Het interview met Richard van der Meijs brengt me naar het Westland, het gebied ten zuiden van Den Haag gelegen tussen de Nieuwe Waterweg en Delft, dat bekend staat om zijn glastuinbouw.
Richard is 45 jaar en heeft zijn werkplaats in een voormalige tuinbouwkas aan de Westgaag in Maasland. Via de winkel voor bloemen en planten, achter een grote schuifdeur, komen we in zijn werkplaats. De ruimte wordt gedomineerd door een grote zaagmachine. Richard werkt veel met plaatmateriaal en heeft geïnvesteerd in een nieuwe zaagmachine en afzuiginstallatie. Verder werkt hij vooral met elektrisch handgereedschap en voor het bewerken van massief hout heeft hij een vlak- en vandikteschaafmachine, die hij nog moet opknappen.
Na het afronden van zijn opleiding aan de HTS werktuigbouwkunde heeft Richard 20 jaar gewerkt in de automatiseringsbranche voor de tuinbouw. Bij één en hetzelfde bedrijf heeft hij zich, door de jaren heen, langzaam opgewerkt van het installeren van ondersteunend ingenieur voor de verkoopafdeling tot algemeen directeur.
Richard heeft altijd al graag met zijn handen gewerkt. Hun huidige huis heeft hij helemaal zelf verbouwd en in zijn vrije tijd hielp hij in het bedrijf van Laura, “Laura Groen Bloeiende ideeën”, met standbouw en dan met name met meubels voor de presentatie van bloemen en planten.
De laatste jaren had Richard totaal geen plezier meer in zijn werk en kort voor zijn veertigste kreeg hij een burn-out. Tijdens zijn herstel heeft hij de keuze gemaakt om zijn hart te gaan volgen en het idee opgevat om zich te scholen, speciaal gericht op het werken met hout. Via het internet kwam hij terecht bij de De Schrijn en na de praktijkopleiding volgt Richard nu de vervolgopleiding meubelmaken.
Gedurende het eerste leerjaar werd zijn idee bevestigd om “van het werken met hout” zijn werk te gaan maken. In dezelfde periode vond er bij zijn werkgever een reorganisatie plaats en voor Richard viel toen alles op zijn plek. Hij is gestopt met zijn werk en is voor zichzelf begonnen als meubelmaker. Richard had een goed betaalde baan, maar het plezier in het werken met hout én het voor zichzelf werken geeft hem veel meer voldoening. “Sommige collega’s snappen wat je gaat doen, anderen zijn vooral benieuwd of je je inkomen er wel mee kunt verdienen.”
Samen met een trendwatcher en merkenmaker zijn Richard en Laura gekomen tot de samenvoeging van het bedrijf van Laura met de werkzaamheden van Richard en begin 2016 zijn ze van start gegaan met MAAKmeester. De klanten van het nieuwe bedrijf zijn veelal dezelfde tuinders waar Richard mee te maken had in zijn oude werk.
MAAKmeester bestaat uit 4 aparte onderdelen:
Presentatie en decor: Samen ontwerpen en bouwen ze stands voor de inspiratieruimte van kwekers en voor de jaarlijkse internationale potplantenbeurs in Aalsmeer. Met acht man worden de stands opgebouwd en na afloop van de beurs weer afgebroken. Richard en Laura verzorgen hierbij de totale aankleding van de stand tot en met het plaatsen van de folders en ontlasten zo de tuinder die zich hierdoor optimaal kan focussen op zijn eigen werk. Met deze benadering onderscheiden ze zich van andere standbouwbedrijven in het Westland. In deze periode hebben ze hun handen meer dan vol en genereren ze een groot deel van hun jaarlijkse omzet.
Bloemwerk: Laura verzorgt de afdeling bloemschikken en verkoopt bloemen, planten en bloemstukken voor speciale gelegenheden.
Kado en brocante: Tijdens hun jaarlijkse vakanties in Zweden kopen Richard en Laura tweedehands spulletjes. Richard knapt ze op, waarna Laura ze verkoopt in de bloemwerk afdeling.
Meubel en interieur: In zijn werkplaats maakt Richard meubels op maat. In zijn werkstukken combineert hij graag hout en metaal en daarbij komt zijn achtergrond in de metaal goed van pas. Dit onderdeel van het bedrijf wil Richard de komende jaren graag gaan uitbreiden; hij wil een stap verder komen in het meubelmaken. Omdat het gevaar bestaat dat hij door z’n drukke werkzaamheden daar niet aan toe komt, heeft hij besloten om de vervolgopleiding meubelmaken te gaan volgen bij De Schrijn. “De vervolgopleiding kost me een dag in de week, maar ik vind het belangrijk om in mezelf te investeren”.
Richard heeft duidelijk een goede stap gemaakt door voor zichzelf te beginnen als meubelmaker en zijn werkzaamheden te combineren met het bedrijf van Laura. Tijdens de vervolgopleiding heb ik Richard leren kennen als iemand met een brede interesse voor de verschillende technieken van het meubelmaken. Het is mooi om te zien hoe hij zijn ervaring met metaal en hout in zijn werk met elkaar weet te combineren. Een mooi voorbeeld hiervan is zijn oplossing voor de verbinding van de stijl en regel van de klapstoel, werkstuk van de vervolgopleiding meubelmaken: een mof uitgevoerd in gemoffeld staal.
MAAKmeester Richard van der Meijs
Westgaag 20
3155 DE MAASLAND
Telefoon: 06-22490140
E-mail: richardmaakmeester.nl
Website: maakmeester.nl
Erik Verkuil, december 2017