Afwerken van hout met olie en was

Je wilt je werkstuk, bijvoorbeeld je zelf gemaakte tafel, afwerken en je vraagt je af hoe je dat het beste kunt doen.

Om de schoonheid van het hout tot zijn recht te laten komen en om het te beschermen tegen vocht en vuil zijn er diverse behandelingen mogelijk, zoals het aanbrengen en afwerken met olie en was, zeep, beits, lazuur, lak et cetera. Via onderstaande informatie willen we je graag informeren over het aanbrengen en afwerken van onbehandeld hout met lijnolie en bijenwas.

Olie en was, verdicht zonlicht

Zonlicht en zonnewarmte

Onder invloed van het licht groeit de plant, tegen de zwaartekracht in, de zon tegemoet. Als bekroning van haar groei draagt ze in haar bloei kleur, geur en stuifmeel de door de zon doorlichte en doorwarmde ruimte in. Insecten, aangetrokken door deze kleuren en geuren, zorgen voor de bevruchting van de plant en in de warmte van de zon ontwikkelen de zaden zich en worden rijp.

Lijnolie

Het rijpe zaad van de olievlasplant wordt vermalen, verwarmd en geperst waardoor de goudgele lijnolie vrij komt. Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen. Lijnolie blijft na droging enigszins flexibel waardoor het bij het uitzetten en krimpen van het hout niet breekt en geen barstjes gaat vertonen.

Bijen

In hun vlucht tonen de bijen hun verwantschap met het licht. Als de stralen van de zon vliegen ze rechtstreeks van bloem tot bloem, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hommels die ongericht lijken rond te zwieren, ergens tegenaan vliegen en bij toeval in een bloem lijken terecht te komen.

Bijen voeden zich met de nectar die wordt uitgescheiden door honingklieren in de kelk van de bloem. De nectar nemen ze op en voor het bouwen van bijenraten scheiden ze, uit hun achterlijf, kleine wasplaatjes af. De imker oogst vooral de honing die in de bijenraten wordt opgeslagen. Een gedeelte van de bijenraten wordt gesmolten voor het gebruik van de was.

Bijenwas

Wij mensen gebruiken bijenwas om er kaarsen, boenwas en cosmetica van te maken. Bij het branden van een waskaars komt de verwantschap met zonlicht heel letterlijk aan het licht. Bij hout dat glad is opgewerkt en dat is afgewerkt met olie en bijenwas, kun je deze verwantschap ook waarnemen: het bewerkte hout wordt toegankelijk voor het licht, de nerfstructuur gaat spreken en bij sommige houtsoorten kun je zelfs "in het hout" kijken.

Door het uitboenen van de was komen de wasplaatjes dakpansgewijs op het hout te liggen en zo vormen ze een beschermende waterafstotende laag tegen vocht en vuil.

Conclusie

Lijnolie trekt in het hout, daarom wordt ook de naam impregneerolie gebruikt,

het brengt de nerfstructuur tot leven,

het geeft een diepe bescherming tegen vocht en vuil,

het blijft na droging flexibel en beschermt daardoor duurzaam;

Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout,

het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend,

het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.

Lijnolie en bijenwas voeden en beschermen niet alleen het hout maar ontsluiten ook de schoonheid die erin besloten ligt, waardoor het weer tot leven komt. Als je dit proces onbevangen op je in laat werken, kun je iets gaan vermoeden van de verborgen zonnekwaliteiten van lijnolie en bijenwas en misschien is dat wel de reden waarom deze manier van afwerken al eeuwenlang wordt toegepast en niet te vervangen is door kunstmatige afwerkmiddelen.

Zachte chemie: natuurlijke bescherming

Bij De Schrijn wordt voor de afwerking van werkstukken al meer dan 30 jaar en naar volle tevredenheid producten gebruikt op basis van lijnolie en bijenwas. Voor ons het beste bewijs dat producten gemaakt van natuurlijke grondstoffen, die ons leefmilieu niet belasten, een uitstekende oplossing zijn voor het afwerken van werkstukken gemaakt van hout.

De unieke combinatie van hoge technische, esthetische en ecologische kwaliteiten van de producten van de firma AURO heeft onze keuze bepaald.

AURO producten zijn gemaakt volgens het model van de 'zachte chemie', hierbij worden uitsluitend natuurlijke, voor het merendeel plantaardige grondstoffen, gebruikt. Zo wordt de vlas voor de productie van lijnolie in de omgeving van de fabriek, door biologisch werkende boeren, verbouwd. De producten van AURO bevatten alleen stoffen die niet belastend zijn voor het milieu. Ook tijdens het productieproces komen er als afval alleen natuurzuivere stoffen vrij die volledig composteerbaar zijn.

Tot slot

Tot slot willen we je uitnodigen om zelf de proef op de som te nemen en je te laten verrassen door de verborgen kwaliteiten van hout in combinatie met lijnolie en bijenwas.