Na 18 jaar werken bij een grote verzekeraar heeft Sander Kloeg op z’n 47e de stap gewaagd om zich om te scholen tot meubelmaker. Sander heeft in 2014 bij De Schrijn de praktijkopleiding meubelmaken gevolgd en aansluitend in 2015 de vervolgopleiding. Anderhalf jaar later spreken we elkaar in het zonnetje voor de werkplaats in Diemen.
Na het Atheneum heeft Sander gekozen voor de economische richting aan de Tropische landbouwschool in Deventer: Internationale Agrarische Handel. Naast de theorie werd er tijdens deze opleiding ook aandacht besteed aan de agrarische praktijk en gingen de studenten letterlijk de boer op. In deze jaren heeft Sander op de afdeling houtbewerking kennis gemaakt met het werken met hout. Het plezier dat hij indertijd hieraan beleefd heeft is onderhuids blijven kriebelen.
Na de Tropische landbouwschool kwam Sander via een vriend terecht bij een makelaar en heeft hij 3 jaar gewerkt in het beheer van onroerend goed. Aansluitend heeft hij, als freelancer, voor dezelfde makelaar panden aangekocht en verkocht. Na een paar jaar heeft hij, door de hoge prestatiedruk van de overspannen huizenmarkt, besloten om met dit werk te stoppen.
Via een uitzendbureau kwam Sander terecht bij een internationale verzekeraar op de commerciële binnendienst. Sander heeft hier 18 jaar gewerkt; naar eigen zeggen had hij het goed met zijn collega’s, maar verzekeringen zijn niet zijn ding. Door een reorganisatie binnen het bedrijf kreeg Sander de mogelijkheid om via een sociaal plan te stoppen en zich te laten omscholen. Sander heeft deze kans met beide handen aangepakt en samen met een mobiliteitscoach is hij uitgekomen op een toekomst in het hout. De kiem voor het werken met hout, gelegd tijdens zijn opleiding, was genoeg gegroeid om er iets mee te gaan doen.
Sander had duidelijk veel zin in de praktijkopleiding meubelmaken zoals blijkt uit zijn motivatie: “Ik heb 18 jaar gewerkt in de financiële dienstverlening. Sinds kort besloten om mijn droom te gaan volgen, ik heb in goed overleg mijn baan opgezegd. Mijn oud werkgever is bereid een deel van de kosten van deze opleiding mee te betalen. Het lijkt me fantastisch om van ervaren meubelmakers de kneepjes van het vak te leren.”
In het eerste leerjaar heeft Sander vooral heel veel geleerd. Gedurende het vervolgjaar is het romantische idee dat hij had van het meubelmakers vak een stuk realistischer geworden. Het maken van een voorcalculatie en het bijhouden van een nacalculatie tijdens een opdracht vond hij in de opleiding niet zo interessant, maar in de praktijk blijkt dat toch een belangrijk onderdeel van het vak.
“In het begin is het erg moeilijk om een reële schatting te maken van het aantal uren die in een werkstuk gaan zitten. Het is daarbij een hele kunst om je af te stemmen op de kwaliteit die je klant voor ogen heeft. Ik wil het vaak te mooi maken en kom dan met mijn uren totaal niet uit.”
Oud-collega’s van Sander hebben er bewondering voor dat hij gekozen heeft om zijn hart te gaan volgen. Maar ze hebben wel hun vraagtekens bij de financiële consequenties van zijn keuze. Tijdens de beide leerjaren had Sander de garantie van een inkomen via een werkeloosheidsuitkering. Sander benoemt achteraf de bijna existentiële behoefte aan financiële zekerheid als een soort verlamming waardoor hij niet in beweging kon komen om een volgende stap te zetten.
Uiteindelijk heeft hij tijdens een vakantie, ‘s avonds op het balkon in het zonnetje, in samenspraak met zijn vrouw, de knoop doorgehakt en besloten om voor zichzelf te beginnen als meubelmaker. De consequentie dat hij hierdoor gekort zou worden door de uitkeringsinstantie nam hij voor lief. Nog dezelfde maand kreeg hij het aanbod van een werkplek in een werkplaats.
Sander huurt samen met nog 5 houtbewerkers zijn werkplek in een meubelwerkplaats in Diemen. De houtbewerkingsmachines die er staan zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Omdat ze met meerdere meubelmakers zijn is het mogelijk om ingewikkelde klussen samen door ten nemen en waar nodig helpen ze elkaar een handje. Het eerste jaar heeft Sander het één en ander geïnvesteerd zoals de aankoop van een bedrijfsbus. Op het moment verwerkt hij vooral plaatmateriaal, op termijn wil hij graag meer gaan werken met massief hout. Op de planning staat een kleine houtopslag voor massief hout die buiten de werkplaats zal worden gebouwd.
Sander werkt vier dagen in de week als meubelmaker en soms, afhankelijk van de klus, ook in het weekend. Samen met zijn vrouw heeft hij de zorg voor zijn dochters van 7 en 11 en als gezin proberen ze soberder te gaan leven. Sander werkt soms projectmatig mee bij een bevriende aannemer. Verder heeft hij het plan om het winkelpand dat hij in bezit heeft, te gaan verbouwen tot twee appartementen en deze op termijn te gaan verhuren. Op allerlei manieren is Sander bezig om zijn leven zo vorm te geven dat hij het werk kan doen waar hij plezier in heeft.
Na anderhalf uur verdween de zon achter de bomen en werd het te fris om buiten te blijven zitten. In de werkplaats hebben we nog wat foto’s gemaakt en toen was het tijd om op te breken. Aan het interview heb ik een goed gevoel overgehouden. Sander heeft belangrijke stappen gemaakt door zich om te scholen en voor zichzelf te beginnen als meubelmaker. Dat De Schrijn daar een rol in heeft gespeeld maakt me best trots en laat zien waar we bij De Schrijn voor staan: werkplaats zijn voor mens, hout en ambacht.
Sander Kloeg meubelmaker
Ducaatstraat 28
1507 BW ZAANDAM
Telefoon: 06-29295745
Erik Verkuil, herfst 2017