Interview met meubelmaker Marco Leerintveld

De werkplaats van Marco Leerintveld bevindt zich aan de rand van industrieterrein de Kruisstraat in Rosmalen. Het kantoortje op de vide boven de werkplaats is nog in aanbouw. Marco heeft voldoende werk en het kantoortje moet wachten tot er tijd voor is, dus nemen we plaats tussen de werkstukken en een stapel plaatmateriaal met rollen kantenband. Achter ons staat de werkbank die hij heeft gemaakt als eindwerkstuk van de praktijkopleiding meubelmaken bij De Schrijn.

Al vroeg kwam Marco in contact met houtbewerken. Zijn vader bracht vele vrije uurtjes door in zijn schuur, waar hij aan het werk was met hout en Marco heeft hiervan het nodige meegekregen. Zelf was hij vooral geïnteresseerd in tekenen, opmaak en creatief bezig zijn.

Werkplaats Marco Leerintveld in Rosmalen

 

Na de LDS/LTS Schilderen heeft Marco een opleiding gevolgd in reclame- en presentatie tekenen. Na deze opleiding is hij begonnen als junior projectleider in de lichtreclame en doorgegroeid via projectleider en accountmanager naar salesmanager lichtreclame. In 2014 kwam er een eind aan dit werk, Marco was toen 47 jaar. “Ik ben op zoek gegaan naar m’n creatieve kant: ik ben gaan klussen en zelf meubeltjes gaan maken, ik ben gaan doen wat ik leuk vind, werken met m’n handen. Mijn vriendin heeft me geadviseerd om iets te gaan doen met hout omdat ik daar zoveel plezier in heb”.

Via Google kwam Marco terecht op de website van De Schrijn en na het bijwonen van de informatieve bijeenkomst heeft hij besloten om het praktisch leerjaar meubelmaken te gaan volgen. Eventjes heeft hij nog overwogen om bij een baas in de leer te gaan, “Maar de basis en de fijne kneepjes leer je toch bij De Schrijn”. Eind augustus 2015 is hij begonnen met de opleiding en deze heeft hij begin juli 2016 afgerond. Marco is tevreden over wat hij bij De Schrijn geleerd heeft. Het heeft hem gestimuleerd bij het maken van de stap om voor zichzelf te beginnen als meubelmaker.

Tijdens het leerjaar heeft Marco een ondernemersplan gemaakt, een klein marktonderzoek gedaan en is hij voor zichzelf begonnen als meubelmaker en interieurbouwer. Een jaar later loopt zijn bedrijfje beter dan hij vooraf had kunnen hopen. Marco werkt 32 tot 40 uur per week in zijn werkplaats en besteedt thuis zo’n 10 tot 15 uur aan 3D ontwerpen met het programma SketchUp, bezoek aan klanten, administratie, offertes etc. Zijn acquisitie liep in het begin vooral via familie en kennissen, daarnaast zocht hij actief naar werk via LinkedIn. Als freelancer, bood hij zichzelf aan bij bedrijfjes die een werknemer zoeken in de standbouw; op deze manier werd een klus soms aan hem uitbesteed en groeide zijn netwerk. Inmiddels werkt hij alleen nog voor klanten die hem via zijn netwerk en via het internet weten te vinden.

Detail berkenmultiplex beplakt met HPL.

Detail inloopkast uitgevoerd in berkenmultiplex beplakt met HPL

Marco maakt vooral maatwerk, hij werkt veel met MDF en berkenmultiplex beplakt met HPL of melamine. Langzamerhand werkt hij steeds meer met fineer als deklaag en met massief hout. Zijn werkplaats huurt hij op een industrieterrein. In de toekomst wil hij graag in het buitengebied een combinatie van wonen, winkel en werkplaats realiseren. Samen met zijn vriendin, die een opleiding interieurstyling heeft gevolgd, willen ze een winkel en werkplaats beginnen met een totaalvisie op interieur, meubel en aankleding. In de loop der jaren heeft hij 2 huizen gekocht, opgeknapt en weer verkocht, de overwaarde hiervan heeft hij geïnvesteerd in zijn bedrijf.

Op LinkedIn presenteert Marco zijn visie:

Door Marco. Omdat een handgemaakt, duurzaam meubel nu eenmaal méér doet voor u en uw interieur.

Uw persoonlijke stijl. Mijn passie voor solide, ambachtelijk werk. Samen: precies dát meubel of interieur dat u zoekt. Unieke objecten, altijd op maat en tot in detail naar uw wensen ontworpen. Materiaal, kleur, stijl en maatvoering: u hebt alle vrijheid. Ik ben er voor vakkundig advies, een verrassend ontwerp, de vervaardiging en natuurlijk de afwerking & montage.

De manier waarop Marco over zijn werk vertelt is hoe ik hem bij heb leren kennen bij De Schrijn:

Hij weet wat hij wil, heeft een visie en wil die realiseren. Daarnaast is hij praktisch en pakt gemakkelijk aan. Persoonlijk herken ik zijn gedrevenheid en vasthoudendheid, nodig om wat hij wil, dat nu alleen nog idee, is te kunnen realiseren.

Ik vind het bewonderenswaardig dat hij in zo korte tijd erin is geslaagd zijn bedrijf op te bouwen.

Door Marco, Interieurbouw & Meubelmakerij

Hofkesweg 15d, Kruisstraat Rosmalen

Tel: 06 126 286 06

Website: doormarco.nl

E-mail: infoatdoormarco.nl

Erik Verkuil, herfst 2017