Mark komt me ophalen vanaf de parkeerplaats, de werkplaats waarin hij werkt zit namelijk verstopt onder in een grote bedrijfshal op bedrijventerrein Lage Weide aan de Noordwest kant van Utrecht. Sinds een half jaar huurt hij de helft van de werkplaats van collega meubelmaker Bert. Omdat Bert vandaag aan het werk is besluiten we om het gesprek voort te zetten bij een broodjeszaak om de hoek.
Halverwege 2018, tijdens de praktijkopleiding meubelmaken bij De Schrijn, heeft Mark besloten om voor zichzelf te beginnen als meubelmaker. Hij liep al rond met het idee om een jaar met sabbatical te gaan, maar tijdens de opleiding kreeg hij zoveel plezier in het werken met hout dat hij besloot om de overstap te maken van projectmanager klantenservice naar het vak van ambachtelijk meubelmaker.
Mark’s opa was ambachtsman in hart en nieren. Als beroep metselde hij fabrieksschoorstenen en in zijn vrije tijd was hij achter de houtdraaibank te vinden. In de familie heerste een cultuur van het maken van allerlei functionele oplossingen voor in huis. Met zijn handen werken zit Mark in het bloed en voor thuis heeft hij van hout het nodige gemaakt.
Daarbij vroeg hij zichzelf steeds meer af:
Hoe moet het nu eigenlijk echt?
Op aanraden van zijn vrouw heeft hij eerst de praktijkdag ambachtelijk meubelmaken gevolgd bij De Schrijn. Dit beviel hem zo goed dat hij besloot om zich op te geven voor de praktijkopleiding meubelmaken. Bij aanvang van het leerjaar was Mark 47 jaar.
Hobbymatig vind ik het leuk om te timmeren, ontwerpen te maken, maar het ontbreekt me aan techniek. Daarnaast ben ik na 25 jaar bureauwerk op zoek naar praktische bezigheden met concreet eindresultaat. De optelsom hiervan is het volgen van de praktijkopleiding meubelmaken.
Ik heb ongelooflijk veel geleerd in een jaar tijd!
Na het beëindigen van de praktijkopleiding is Mark de eerste maanden bezig geweest met het inrichten van zijn werkplaats. Zijn vrouw Josephine heeft een baan in de ICT en heeft de website gebouwd voor zijn bedrijf. Van zijn spaargeld heeft Mark de nodige machines gekocht voor zijn werkplaats, zoals een vlak-vandikte schaafmachine, een lintzaag, een formaatzaag en een langgatboor.
Mark heeft zichzelf twee jaar de tijd gegeven om zijn bedrijf op te zetten en om voldoende werk en omzet te genereren. Tijdens de praktijkopleiding kreeg hij zoveel vragen van vrienden, bekenden en collega’s dat hij het gevoel heeft dat er voldoende werk voor hem is. Na de geboorte van zijn zoontje eind 2018 en het afronden van de opleiding bij De Schrijn werkt hij nu 4 dagen voor zichzelf als meubelmaker. In de avonduren werkt hij aan de ontwerpen en offertes en op de donderdagen zorgt hij voor zijn zoontje Jesse.
Vijf en twintig jaar heeft Mark gewerkt als projectmanager voor banken en verzekeraars en hij heeft in zijn vakgebied veel expertise opgebouwd. Als dat nodig mocht zijn kan hij tijdelijk terugvallen op zijn oude werk, om extra geld te verdienen. De laatst vijf jaar heeft hij gewerkt als zelfstandige en ervaring opgedaan met hoe het is om voor zichzelf te werken. Wat hem in zijn werk als meubelmaker vooral aanspreekt is dat iedere dag nieuwe uitdagingen brengt en dat het geen routine wordt, dit in tegenstelling tot zijn oude werk.
Mark heeft goed nagedacht over wat hij wil maken en hoe hij zich wil presenteren. Hij heeft een vaste collectie met werkstukken, gemaakt van massief hout, gecombineerd met plaatmateriaal en “Furniture linoleum”. De werkstukken kunnen op maat gemaakt worden besteld via de webwinkel op zijn website. Daarnaast maakt hij unieke meubels op bestelling.
Verder heeft hij allerlei ideeën om klanten te werven, zoals het maken van vergadertafels voor de bedrijfjes waarvoor hij in het verleden gewerkt heeft en samen met collega Bert wil hij modulaire kasten gaan bouwen. Op de dagen dat collega Bert er niet is, verhuurt Mark aan oud-leerlingen van De Schrijn een werkplek in de werkplaats. Ter inspiratie van zijn klanten maakt hij handig gebruik van Instagram en Pinterest.
Inspiratie voor zijn ontwerpen haalt hij uit meubels uit de jaren 60 en meubels uit Scandinavië en Japan. Zijn hout koopt hij bij kleinschalige zagerijen, die hun stammen lokaal betrekken, zoals Inlands Hout in Burgum en Lokaalhout in Leersum. Mark heeft het erg naar zijn zin en heeft er veel vertrouwen in dat het goed komt met zijn bedrijfje.
Aan alles voel je dat Mark Ober weet wat hij wil en dat hij er voor de volle 100 procent voor gaat. In korte tijd heeft hij zijn zaakjes goed voor elkaar. Na 25 jaar projectmanagement overstappen naar meubelmaken is een hele stap. Ik ben onder de indruk van zijn vertrouwen en het voelt goed dat we daar met De Schrijn aan hebben kunnen bijdragen.