Interview met meubelmaker Maarten Barnhoorn

Meer dan 10 jaar geleden heeft Maarten Barnhoorn de stap gewaagd om over te stappen van werken met mensen naar werken met hout. In 2007, hij was toen 40 jaar, is hij begonnen aan de praktijkopleiding meubelmaken bij De Schrijn. De afgelopen 10 jaar heeft hij zijn eigen stijl en manier van werken ontwikkeld. Op het moment heeft Maarten voldoende werk en verdient hij een bescheiden inkomen als meubelmaker.

Maarten Barnhoorn aan het werk in zijn werkplaats

Met hout werken vind ik een avontuur. Dat komt omdat elke houtsoort unieke eigenschappen heeft, zoals in hardheid, flexibiliteit en vormvastheid. Ook de kleur en natuurlijke uitstraling zijn telkens anders. Bij het maken van een meubel gaat het bovendien om de vorm als geheel. Deze moet kloppen. Ik streef daarom naar een balans in hoogte, breedte en diepte. Ook wil ik de verhoudingen tussen de onderdelen met elkaar in harmonie brengen en verbindingen geraffineerd wegwerken. Zo probeer ik hout naar mijn hand te zetten.

Maarten woont en werkt in de historische binnenstad van Haarlem. Aangekomen voor zijn huis, een monumentaal pand aan de Bakenessergracht, kan ik niet geloven dat er zich achter de klassieke voordeur een werkplaats bevindt.
 
Op mijn vraag hoe dat zit, legt Maarten uit dat er vanaf de 14e eeuw op deze plek een mouterij met brouwerij gevestigd is geweest. Er is dus eigenlijk altijd al bedrijvigheid geweest in het gebouw. Op de beneden verdieping heeft hij zijn werkplaats en via een sierlijk gebogen trap kom je boven op de verdieping waar hij woont en leeft met zijn beide zoons. Omdat de werkplaats in verbinding staat met het woonhuis, zorgt Maarten ervoor dat zijn werkplaats schoon en opgeruimd is. Het is bijna te schoon voor een houtbewerker...
 
Maarten had in zijn jeugd geen speciale interesse of aanleg voor het werken met zijn handen of met hout. Vanuit zijn opvoeding is hij meer op het hoofd georiënteerd en voor zijn dertigste heeft hij twee studies succesvol afgerond. Omdat hij geïnteresseerd was in hoe kinderen opgroeien en wat ze motiveert om te leren is hij, na de middelbare school, een jaar rondtrekken in Australië, ontwikkelingspsychologie gaan studeren. Na deze studie heeft Maarten gewerkt aan de universiteit en onderzoek gedaan. Toen hij niet verder kon met het vervolgonderzoek is hij orthopedagogiek gaan studeren.
 
Tijdens en na zijn studie heeft Maarten gewerkt met kinderen en jongeren met een verstandelijke of meervoudige beperking. Uiteindelijk was dit voor hem niet het goede werkgebied, hij nam zijn werk teveel mee naar huis.
 
Lampekap uitgevoerd in stoomgebogen esdoornhout
 
Maarten heeft nog een periode symposia georganiseerd rondom het thema sport en een periode leren programmeren en gewerkt bij de KPN als systeembeheerder. Rond zijn zevenendertigste was hij er helemaal klaar mee en wilde hij iets totaal anders met zijn leven.

Ik wilde nooit meer studeren maar met m’n handen werken en durven om een hele andere stap te maken.

Via Google kwam Maarten op de website van De Schrijn en de omschrijving van de praktijkopleiding meubelmaken sprak hem aan, vooral de praktische gerichtheid ervan. Schoorvoetend heeft hij de keuze gemaakt om het leerjaar te gaan volgen bij De Schrijn.

Gaandeweg voelde ik me steeds meer senang tussen die nerds… Tijdens dat jaar is een basis gelegd, dat is zeker gelukt. Ik ben nog steeds aan het leren, maar nu in de praktijk.

Na het leerjaar heeft Maarten nog een aantal modules meubelmaken gevolgd bij De Schrijn en is hij voor zichzelf begonnen als meubelmaker. Ook in zijn privéleven is er in deze jaren het een en ander veranderd. Hij is gescheiden en kon door omstandigheden een historisch pand kopen in de binnenstad van Haarlem waar hij nu naar tevredenheid leeft en werkt.
 
Twee jaar geleden heeft Maarten op het punt gestaan om te stoppen met meubelmaken.

“Ik had het gevoel dat ik een serieuze hobby aan het doen was en daar kon ik niet mee doorgaan!”

Als laatste actie heeft hij toen een stoel gemaakt die zeer goed is gelukt en ineens ging het lopen. Sindsdien krijgt hij steeds meer vragen en heeft hij geregeld klussen via een loodgietersbedrijf waar hij mee samenwerkt en opdrachten via Goeters, werkplaats en winkel voor mooie nuttige dingen.
 
Stoel uitgevoerd in Amerikaans notenhout
 
Na 10 jaar maakt Maarten nu de dingen die hij mooi vind, die kloppen. Zijn inspiratie heeft hij onder meer opgedaan aan het werk van Sam Maloof en het meubilair van de Shakers.

Tussen de klussen en opdrachten door werk ik aan nieuwe ontwerpen en maak ik lampen en dat is een fijn evenwicht.

De stap om met z’n handen te gaan werken heeft voor Maarten een grote omslag betekend in zijn leven. Hij is gaan ontdekken wat hij leuk vindt, het creatieve past nu meer bij hem, bijna als het vinden van een identiteit die hem past. Het is bijzonder dat we met De Schrijn daar aan hebben mogen bijdragen.
 
Maarten Barnhoorn
0235422578 / 0653230184
E-mailadres: mfbarnhoornatgmail.com
 
Erik Verkuil, december 2018
Praktijkopleiding tot meubelmaker