Basiscursus ambachtelijk meubelmaken

'Basistechnieken voor de fijne houtbewerking'

 
Handgereedschap
 

Creativiteit ontstaat als ik met m'n handen bezig ben.

Wat

Gedurende 12 weken wordt in een groep van maximaal 10 deelnemers via een duidelijk programma de basistechniek van het meubelmaken behandeld. Er wordt gestart met het schaven van een blok iepenhout. Je leert recht, vlak en van scheluwte schaven, de schaaf fijn afstellen, de schaafbeitel slijpen en de schaaf op de juiste wijze gebruiken.

Aansluitend aan het schaven worden diverse houtverbindingen gemaakt zoals de half-houtsverbinding, de pen-gat verbinding en natuurlijk de zwaluwstaart. Bij het maken van deze verbindingen komen de techniek van het zagen, het steken en het hakken uitgebreid en herhaaldelijk aan de orde.

Je leert eenvoudige technische tekeningen lezen, je werkstukken aftekenen, vergaren, opwerken (schuren of schaven), lijmen en afwerken met plantaardige olie en bijenwas. Naast het maken van de verbindingen passen we de basistechnieken toe in enkele praktische werkstukken zoals een houten hamer, een zaagplankje, een futselplank, een zwaluwstaartmal en een kruishout. Tijdens het maken van deze werkstukken komen diverse kneepjes van het meubelmaken aan bod.

Je leert werken met diverse Europese houtsoorten zoals iepen-, beuken- en esdoornhout. Verder behandelen we de eigenschappen van hout zoals nerf en structuur, het onderscheid tussen spinthout en kernhout, het verschil tussen kwartiers en dosse gezaagd hout en het werken van hout.

Programma

Het programma van de basiscursus kun je als pdf-bestand downloaden.

Programma basiscursus 12 lessen - cursusperiodes januari, april

Programma basiscursus 16 lessen - cursusperiode september

Wanneer

Januari 2022 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de dinsdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur en een basiscursus op de vrijdagmiddag van 15:30 uur tot 18:30 uur.

Kosten

De kosten voor een basiscursus meubelmaken van 12 dagdelen(januari 2022) bedragen € 650,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.

In de basiscursus krijg je van ons voor de duur van de cursus, tegen betaling van een borg van € 20,00, de beschikking over je eigen steekbeitelset.

Bij eventuele offerte en facturering via je werkgever brengen we € 50,00 administratiekosten in rekening.

Rooster

Get AdobeReader
Het rooster van de basiscursus kun je als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster basiscursus september 2021
 
Rooster basiscursus januari 2022

Informatieve bijeenkomst

Om je uitgebreid te kunnen informeren organiseren we voor geïnteresseerden een oriënterende bijeenkomst.

Informatieve bijeenkomst cursussen meubelmaken

Aanmelden

Het aanmeldingsformulier voor de basiscursus meubelmaken kun je online invullen.

Aanmeldingsformulier basiscursus ambachtelijk meubelmaken