Basiscursus ambachtelijk meubelmaken

'Basis technieken voor de fijne houtbewerking'

 
Handgereedschap
 

Creativiteit ontstaat als ik met m'n handen bezig ben.

Wat

Gedurende 12 weken wordt in een groep van maximaal 10 deelnemers via een duidelijk programma de basistechniek van het meubelmaken behandeld. Er wordt gestart met het schaven van een blok iepenhout. Je leert recht, vlak en van scheluwte schaven, de schaaf fijn afstellen, de schaafbeitel slijpen en de schaaf op de juiste wijze gebruiken.

Aansluitend aan het schaven worden diverse houtverbindingen, de basis van meubel maken, gemaakt zoals de half-houtsverbinding, de pen-gat verbinding en natuurlijk de zwaluwstaart. Bij het maken van deze verbindingen komen de techniek van het zagen, het steken en het hakken van verbindingen uitgebreid en herhaaldelijk aan de orde.

Je leert de basis van het lezen van technische tekeningen, je werkstukken aftekenen, vergaren, opwerken (schaven of schuren), lijmen en afwerken met plantaardige olie en bijenwas. Naast het maken van de verbindingen passen we de basistechnieken toe in enkele praktische werkstukken zoals een houten hamer, een zaagplankje, een futselplank, een zwaluwstaartmal en een kruishout. Tijdens het maken van deze werkstukken komen diverse kneepjes van het bewerken van hout aan bod.

Je leert werken met diverse Europese houtsoorten zoals iepen-, beuken- en esdoornhout. Verder behandelen we de eigenschappen van hout zoals nerf en structuur, het onderscheid tussen spinthout en kernhout, het verschil tussen kwartiers en dosse gezaagd hout en het werken van hout.

Programma

Het programma van de basiscursus voor beginners kun je als pdf-bestand downloaden.

Programma basiscursus 12 lessen - cursusperiodes januari, april

Programma basiscursus 16 lessen - cursusperiode september

Waar

De basiscursussen worden gegeven in de werkplaats van De Schrijn in Langbroek, provincie Utrecht.

Vanaf januari 2023 verzorgen we ook een basiscursus en een vervolgcursus meubelmaken in de werkplaats van Afdeling Houtbewerking in UTRECHT.

Wanneer

April 2023 gaan we van start met een basiscursus meubelmaken op de maandagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de maandagavond Utrecht van 19:00 uur tot 22:00 uur, een basiscursus op de woensdagochtend van 09:00 uur tot 12:00 uur en een basiscursus op de woensdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur en een basiscursus op de donderdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Kosten

De kosten voor een basiscursus meubelmaken van 12 dagdelen(april 2023) bedragen € 690,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.

In de basiscursus krijg je van ons voor de duur van de cursus, tegen betaling van een borg van € 20,00 de beschikking over je eigen steekbeitelset.

Bij eventuele offerte en facturering via je werkgever brengen we € 50,00 administratiekosten in rekening.

Rooster

Get AdobeReader
Het rooster van de basiscursus kun je als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster basiscursus januari 2023
 
Rooster basiscursus april 2023

Rooster basiscursus Utrecht april 2023

Informatieve bijeenkomst

Om je uitgebreid te kunnen informeren organiseren we voor geïnteresseerden een oriënterende bijeenkomst.

Informatieve bijeenkomst cursussen meubelmaken

Aanmelden

Het aanmeldingsformulier voor de basiscursus meubelmaken kun je online invullen.

Aanmeldingsformulier basiscursus ambachtelijk meubelmaken