In de vervolgcursus ambachtelijk meubelmaken, die je kunt volgen na de basiscursus, ga je, in een groep van maximaal 9 personen, de technieken toepassen die je in de basiscursus hebt geleerd aan de hand van het maken van een gereedschapskist die wordt verbonden met zwaluwstaarten en die wordt uitgevoerd in massief esdoornhout.

In deze cursus leer je de werktekening van de kist lezen, de werkvolgorde bepalen en een besteklijst opstellen. Hierna ga je het hout paren, aftekenen en vergaren. De kist wordt uiteindelijk verlijmd, opgewerkt en afgewerkt met plantaardige olie en bijenwas. Diverse technieken zoals houtverbreding, de techniek van het maken van de zwaluwstaart en het steken van verstekken komen aan bod.
Naast het praktische gedeelte leer je diverse houtsoorten onderscheiden en krijg je informatie over het gebruik en de toepassingen van deze houtsoorten; esdoorn-, eiken-, iepen-, kersen-, essen-, noten- en beukenhout.
Door wie
De vervolgcursus meubelmaken wordt verzorgd door de volgende docenten:
- Op de dinsdagavond Utrecht september 2025 wordt de cursus verzorgd door Joris Rodenburg.
- Op de zaterdagochtend september 2025 wordt de cursus verzorgd door Willem le Poole.
Bekijk ons team
Programma
In de vervolgcursus ambachtelijk meubelmaken leer je de werktekening van de gereedschapskist lezen, de werkvolgorde bepalen en een besteklijst opstellen. Hierna ga je het hout paren, aftekenen en vergaren. De kist wordt uiteindelijk verlijmd, opgewerkt en afgewerkt met plantaardige olie en bijenwas. Diverse technieken zoals houtverbreding, de techniek van het maken van de zwaluwstaart en het steken van verstekken komen aan bod.

Naast het praktische gedeelte leer je diverse houtsoorten onderscheiden en krijg je informatie over het gebruik en de toepassingen van deze houtsoorten; esdoorn-, eiken-, iepen-, kersen-, essen-, noten- en beukenhout.
Ervaringen
Het was een vriend die mij een paar jaar geleden meenam naar De Schrijn. Wat mij in de aanpak vooral aansprak was om de stap terug te zetten naar de basis van het houtbewerken: goede verbindingen maken, hoe het hout werkt, het onderhoud van gereedschappen, de machinale bewerking etc. Daarna het zelf bezig zijn met werkstukken en daarbij terug kunnen vallen op de kennis en ervaring van docenten en mede-cursisten. Van deze interactie heb ik veel geleerd.
Ook nu stap ik geregeld nog even bij De Schrijn binnen voor een advies of om samen na te denken over de door mij gekozen constructieve oplossing. En daar komt nogal eens een ander idee uit naar voren!
www.robs-meubelmakerij.nl
Rob van Ravenswaay Claasen
In het voorjaar van 2015 heb ik met veel plezier de basiscursus ambachtelijk meubelmaken gevolgd bij De Schrijn. Ik wilde graag een vervolgcursus doen maar de tijd en de afstand (Schagen, Noord-Holland) lieten dat helaas niet toe.
Toch wilde ik graag iets met mijn basiskennis doen en daarom besloot ik om een partij verse ruwe eikenhouten planken in te slaan met de bedoeling om daarvan twee trappen te bouwen naar Amerikaanse stijl.
Na drie-en-een-half jaar laten drogen, ben ik twee weken geleden begonnen met de eerste trap. Deze is inmiddels klaar en in het trappenhuis gemonteerd.
Ik wil met dit project aangeven dat ik veel heb geleerd van de basiscursus, met name het nauwkeurige handwerk en het van te voren plannen (ontwerp-tekeningen) was erg leerzaam. Zonder deze cursus had ik dit project niet op dezelfde nauwkeurige manier kunnen uitvoeren.
Hartelijk dank voor de geweldige cursus en docent Dennis de Groot voor de goede begeleiding!
Frank Hoogerbeets
Wanneer
September 2025 gaat de vervolgcursus meubelmaken van start op:
- September dinsdagavond Utrecht 2025 van 19:00 tot 22:00 uur. Voor dit dagdeel is/zijn nog 9 plaats(en) beschikbaar.
- September zaterdagochtend 2025 van 09:00 tot 12:00 uur. Voor dit dagdeel is/zijn nog 9 plaats(en) beschikbaar.
Rooster
Het rooster van de basiscursus kun je downloaden als pdf-bestand.
Rooster vervolgcursus september 2025
Rooster vervolgcursus Utrecht september 2025
Kosten
De kosten voor een vervolgcursus ambachtelijk meubelmaken van 16 dagdelen (september 2025) bedragen € 935,00 inclusief materiaal, syllabus en 21% BTW.