Interview met meubelmaker Casper Rutges

Zes jaar geleden is Casper Rutges, samen met een mede-leerling van de praktijkopleiding meubelmaken, zijn eigen meubelmakerij gestart. In 2012 is hij verhuisd naar Borne in de Twente en is hij alleen verder gegaan met zijn bedrijf.

Casper is oorspronkelijk opgeleid als kok en heeft daarna de Hogere Hotelschool gevolgd. Na zijn opleiding heeft hij in de horeca gewerkt en een paar jaar als bedrijfsleider bij een vestiging van een grote supermarkt. Na een tafel te hebben omgebouwd tot nieuwe tafel in de weekenden heeft hij het idee opgevat dat hij graag nieuwe werkstukken wilde leren maken; hij wilde zich scholen in het meubelmaken.

In 2009 is Casper ter oriëntatie bij De Schrijn langs geweest en dat voelde goed. In september van dat jaar is hij gestart met de praktisch leerjaar meubelmaken, hij was toen 34 jaar. Tijdens het praktisch leerjaar had hij al duidelijke ideeën over wat hij met het meubelmaken wilde gaan doen. “Ik wil me onderscheiden met wat ik maak en maken wat mensen graag willen”.

Werk in de olie zetten
 

Bij De Schrijn heeft Casper leren omgaan met houtbewerkingsmachines en een brede basiskennis opgedaan waar hij nog dagelijks plezier van heeft. Hij heeft geleerd om probleem oplossend te denken, mede door de vele verhalen uit de praktijk.

Casper heeft zijn werkplaats in een voormalige kippenhouderij en werkt momenteel alleen. Hij zou wel graag willen samenwerken, maar weet alleen nog niet in welke vorm. Op termijn zou hij zelf graag meer willen gaan ontwerpen. Verder wil hij in zijn werkplaats nog een kleine showroom gaan bouwen, zodat hij zijn werk kan laten zien aan klanten, en een droogkamer om zijn hout kunstmatig in na te drogen. Zijn hout koopt Casper vooral bij twee bedrijven in Duitsland, wat voor hem “om de hoek” is. De kwaliteit van het hout bevalt hem goed en het heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Enthousiast vertelt hij over het iepenhout dat hij heeft verwerkt in de bladen van twee tafels die nog in zijn werkplaats staan om te worden afgewerkt.

Tafel Casper Rutges uitgevoerd in iepenhout

Casper Rutges heeft een duidelijk verhaal, hij maakt meubels van massief Europees hout, vooral tafels en kasten en werkt deze af met plantaardige oliën van de firma AURO. Hij vindt het belangrijk dat hij zelf het houtpatroon samenstelt en verlijmt; dat het materiaal de aandacht krijgt dat het verdient.

Casper weet zich te onderscheiden en zijn verhaal goed onder de aandacht te brengen. “Het is voor mijn klanten belangrijk dat ze de maker kennen, dat er contact is.” Veel van zijn klanten vinden hem via het internet en sociale media. “Het is belangrijk dat je snel reageert op vragen van klanten”.

Vier dagen van de week werkt hij in zijn werkplaats, daarnaast besteedt hij nog de nodige uren aan het maken van offertes, acquisitie en administratie.

Het is mooi om te zien dat het Casper gelukt is om zijn werk te maken van iets waar hij met hart en ziel mee verbonden is en dat hij er zijn brood mee kan verdienen.

Meubelmakerij Casper Rutges

Deurningerstraat 22, 7561 PK Deurningen

www.meubelmaker-casperrutges.nl

 

Erik Verkuil, zomer 2017

Praktijkopleiding tot meubelmaker