Goed gereedschap is het halve werk

Goed en scherp gereedschap geeft bij het gebruik weinig weerstand, waardoor er met gevoel gewerkt kan worden.

Qyukocho trekzaag

De klassieke Westerse handzaag is een duwzaag. Om te voorkomen dat het zaagblad knikt bij de duwende zaagbeweging vereist dit een zekere stijfheid van het zaagblad, die verkregen wordt door een zekere dikte.

Dozuki zaag

Dozuki Universal 240

In tegenstelling tot de Westerse zaag is de Japanse zaag een trekzaag, net zoals de figuurzaag en de boomzaag. Omdat de Japanse zaag getrokken wordt bij de zaagbeweging, zal het zaagblad niet knikken en kan het blad aanzienlijk dunner worden uitgevoerd. Met het dunne zaagblad van 0,3 mm hoeft er minder materiaal te worden weggehaald en daardoor is het zagen met een Japanse zaag lichter en de zaagsnede fijner, wat een beduidend beter resultaat oplevert. Door de trekbeweging is er een betere controle over de zaag en kan er nauwkeuriger mee gezaagd worden.

In onze cursussen meubelmaken gebruiken we de zagen van het Japanse bedrijf Gyukocho.

Quansheng bankschaaf no. 3

De bankschaaf no. 3 is een lichtere en iets smallere versie van de standaard bankschaaf no. 4 en is een goede keus om mee te leren schaven. De bankschaven waar wij mee werken in onze cursussen en opleidingen worden gemaakt door de Chinese firma Quansheng. Het is een schaaf met een hele goede prijs kwaliteit verhouding.

Peaktool bankschaaf nr. 3

Bankschaaf no.3

Het ontwerp van deze schaaf is van het type Bedrock. Hierbij wordt de schaafbeitel volledig ondersteund door de los gemonteerde kikker, waardoor de schaafbeitel niet trilt tijdens het schaven. Daarnaast kan, met behulp van de losse kikker, de bekopening van de schaaf fijn worden afgesteld. De achterste handgreep van de schaaf, uitgevoerd in kersenhout, biedt een comfortabele grip. De zijdelingse aanpassing van de schaafbeitel vindt plaats door middel van een eenvoudig te bereiken hefboom en heeft een snijhoek van 45 °.

De schaaf, gemaakt van gietstaal, heeft een nauwkeurig geslepen zool. De schaafbeitel is minimaal 3 mm dik, is van SK4 staal (61 HRC) en van prima kwaliteit.

Lie Nielsen verbeterde schaaf- en keerbeitel

Het Amerikaanse bedrijf Lie Nielsen maakt gereedschap van uitstekende kwaliteit waaronder schaafbeitels en keerbeitels.

Lie Nielsen schaaf- en keerbeitel

Verbeterde keerbeitel

De schaaf- en keerbeitels van de door ons gebruikte Stanley Bailey bankschaven hebben we vervangen door schaaf- en keerbeitels van Lie Nielsen. Hierdoor ontstaat een schaaf met een prima prijs kwaliteit verhouding.

Praktijkopleiding tot meubelmaker