Boekbespreking Arts and Crafts beweging

De Arts and Crafts beweging is gestart in Engeland in het midden van de 19de eeuw en was een reactie op de mechanisering van de arbeid die in gang was gezet door de Industriële Revolutie. De A&C beweging wil terug naar het ambachtelijke en meubels maken is daarom niet iets voor een industriële productie. We zien de beweging niet alleen in Engeland maar ook in Amerika, de bekendste Amerikaanse meubelmakers leefden rond het begin van de 20ste eeuw. Kenmerken van de Arts and Crafts zijn eikenhouten meubels, ambachtelijk gemaakt met zichtbare verbindingen. De stijl is uniek, maar daarnaast is het ook een sociale beweging.

Na 1920 stopt de beweging maar heeft in de begin 70 tiger jaren van de vorige eeuw een opleving mede dankzij de populaire meubelmakers van die tijd.

Rolf Moerman

William Morris Stoel

Arts & Crafts Furniture Projects

Auteur: diverse auteurs, artikelen uit het Popular Woodworking tijdschrift
Taal: Engels
ISBN13: 9781440339714
Uitgeverij: F&W Publications inc.
Website uitgever: www.shopwoodworking.com
 
Het boek start met een inleiding over Arts and Crafts en een overzicht van de gebruikte technieken. Dan volgen een 25 hoofdstukken verdeeld in tafels, stoelen en ontwerpen. Elk ontwerp heeft een duidelijke beschrijving, veel foto’s, een zaaglijst in inches en mm. Ook veel hints en tips.
Elk meubel wordt uitgevoerd in kwartiers eiken, wat een Arts and Crafts kenmerk is, maar dat hoef je zeker niet te volgen. Een mooi boek met projecten voor de ambachtelijk meubelmaker.   
Het boek wordt geleverd met een CD-Rom waar de tekeningen op staan. 
 

Arts and Crafts furniture 

Auteur: diverse auteurs van het Wood Magazine tijdschrift
Uitgave: Wood Magazine
Taal: Engels
ISBN13: 9781402711749
Uitgeverij: Sterling Publishing
Website uitgever: www.sterlingpublishing.com
Kopen via bol.com: Arts and Crafts furniture
 
Dit boek start met met een hele korte introductie en behandeld daarna de verbindingen in meer detail. Een paar hulpstukken worden uitgelegd, de afwerking en ook het meubelbeslag. Dit boek vervolgd daarna met een aantal meubelstukken met uitleg hoe ze gemaakt kunnen worden. In de laatste hoofdstukken vindt je het renoveren van een huiskamer volgens de Arts and Crafts stijl. Dit geeft al aan dat de Arts and Crafts beweging niet alleen in meubels is terug te vinden. De Amerikaanse Craftsman architectuur laat zien hoe architectuur, meubels, decoratie, glas in lood ed. samenkomen in een stijl. De ambachtelijk meubelmaker kan zijn/haar hart ophalen in het maken van de stijl van meubels. 
 

L.O.V 1910– 1935 Een idealistische meubelfabriek

Auteur: Karin Gaillard
Taal: Nederlands
Het boek heeft geen ISBN nummer, het staat in de boekenkast van De Schrijn
Het boek is alleen nog te krijgen bij de antiquarische boekhandel
 
Dit boek beschrijft de Labor Omnia Vincit meubelfabriek. Ook bij LOV vindt je de kenmerken van Arts and Crafts: handgemaakte meubels, ambachtelijk, reactie op industrialisatie waarbij de werknemer een productie middel was en geen ambachtsman. Het interessante aan LOV is het idee om werknemers eigenaar te maken van het bedrijf via aandelen participatie. Zijn de bovengenoemde boeken gericht op het ontwerp en hoe te realiseren, dit boek is meer voor de organisatie sociologen. Tezamen vormen ze een mooie beschrijving van een Arts and Crafts beweging. LOV is in 1935 failliet gegaan omdat de meubels te duur waren voor de doelgroep. Dit zie je ook gebeuren in Amerika: ondergang van het ambachtelijke ten gevolge van industrialisatie en massa productie.
Praktijkopleiding tot meubelmaker