Rondhout zagen tot planken

Half juni 2023 was het zover dat we zelf boomstammen konden gaan zagen tot meubelhout met behulp van onze elektrische Wood-Mizer LT20 bomenzaag.

Overkapping boomzaag

 

September 2022 werd onze zaagmachine afgeleverd in Langbroek. Tijdens de kerstvakantie is de overkapping gebouwd, zodat de zaagmachine droog staat en we bij elk weertype comfortabel kunnen zagen. Begin juni 2023 is de aanleg van de elektra afgerond.

Afgelopen vrijdag, vrijdag 16 juni, hebben we instructies gekregen, van Gerlo Breukers van Wood-Mizer Nederland,  hoe de machine te bedienen. We hebben twee stammen lokaal essenhout en een stam lokaal eikenhout gezaagd.

Zagen essenhout met de Wood-Mizer boomzaag

Het is een rijk gevoel om nu zelf stammen te kunnen zagen tot planken en balken waar we na het drogen, met de cursisten en leerlingen, mooie werkstukken van kunnen maken. Voor ons is een droom uitgekomen die we al jaren koesterden. Het heeft even geduurd, maar zoals het spreekwoord zegt “Al het goede duurt lang”.

Gezaagde essenhout opgelat in de houtopslag

Na het zagen hebben we het gezaagde hout opgelat in onze houtopslag om te drogen. Van deze essen delen worden over anderhalf jaar zigzagstoelen gemaakt in de praktijkopleiding meubelmaken.

Praktijkopleiding tot meubelmaker