Dansen op de Deel - Ondernemerschap is ook een ambacht

In de boerderij, tussen vers geschaafde houtkrullen en modieuze Rietveld-stoelen, werken twee vakmensen. Waar voorheen varkens knorden, houden Erik Verkuil (45) en Michel Sadon (38) zich bezig met educatie in houtbewerking. De Schrijn in Langbroek geeft mensen de kans om onder begeleiding hun eigen massief-houten meubels te maken.

Dansen op de Deel

 

Erik en Michel volgden de meubelmakersvakschool in Amsterdam. Na hun studie in 1991 wilden ze samen verder. Ze plaatsten een advertentie in de krant met de vraag of er ergens een bedrijfsruimte te huur was. Een gepensioneerde boer reageerde. De keus om met hem in zee te gaan, blijkt een gouden greep te zijn geweest. De werkruimte in Langbroek en de omgeving spraken de beide mannen zeer aan.

Veilige toekomst

Op het moment dat de kinderen van de boer het onroerend goed overnamen, leek de toekomst van de ambachtslieden even onzeker. Het was de vraag of ze mochten blijven zitten. Hiervoor kregen ze de garantie, en daarmee viel er een last van hun schouders. Door de jaren heen verbouwden Erik en Michel de sfeervolle oude kapschuur grotendeels zelf. Ze stortten de vloer dicht en er kwamen binnenmuren in, en een plafond. De open schuur, die diende voor opslag van hooi, werd dichtgemaakt en omgeturnd tot werkplaats. De karakteristieke, met hout betimmerde buitenkant bleef echter goeddeels intact. Erik en Michel schatten de investeringen in gebouw, inventaris en machines op ongeveer 50.000 euro.

Ondernemen als vak

"Het ondernemerschap is leuk en spannend tegelijk", zegt Erik. "Je hebt echt verschillende jaren nodig om het onder de knie te krijgen." Nu de werkplaats voor hout en ambacht op volle toeren draait, verdienen de beide ambachtslieden er een goede boterham mee. Erik vergelijkt een onderneming wel eens met een meubelstuk. "Het is een bouwwerk. Je moet constant bouwen en schaven om er iets moois van te maken."

Van verkoop naar educatie

Dit bouwen aan het bedrijf betreft ook de keuze om het ambacht aan anderen te leren. Voorheen maakten de ondernemers zelf meubels. Maar tegenwoordig steken ze hun tijd volledig in het onderwijzen van enthousiastelingen die hun eigen meubels willen maken. "Met educatie en begeleiding is meer geld te verdienen dan dat je zelf meubels maakt voor de verkoop." Met deze verandering gaat het bedrijf een goede toekomst tegemoet, verwacht Erik. De constante stroom aanmeldingen geeft aan dat het aanbod voorziet in een behoefte.

Duurzaamheid

De Schrijn is een werkplaats waar handwerk de boventoon voert. "Daar zijn mensen naar op zoek." In Langbroek wordt gewerkt met Europese hardhoutsoorten. Zo krijgt het aspect duurzaamheid gestalte in het bedrijf.

Erik en Michel willen tevens bijdragen aan een stukje cultuurhistorie. Zo werken ze samen met de houtzagerij aan de overkant. En met een leverancier elders in het land, die op een ouderwetse houtzaagmolen zaagt. Via De Schrijn wordt het fraaie en oeroude ambacht van houtbewerking doorgegeven aan een nieuwe generatie.

Ambachtelijk ontspannen

Het sociale aspect is eveneens van belang in de rustieke omgeving nabij de Utrechtse Heuvelrug. De cursisten die gebruikmaken van de werkplaats, komen ook om te ontspannen en te ontsnappen aan de snelheid van het dagelijks leven. En ondertussen vervaardigen ze de meest fraaie meubelstukken.

Foto: Rik Hoogewoud.

'Dansen op de deel',

een uitgave van Roodbont Uitgeverij in Zutphen.

ISBN 90-75280-76-9

December 2005