Cursus meubelrestauratie

In de basiscursus meubelrestauratie, die aansluit op de vervolgcursus ambachtelijk meubelmaken of de praktijkopleiding meubelmaken, ga je , in een groep van maximaal 8 personen, een oefenbord maken met marqueterie-werk.

Cursus meubelrestauratie

 

Restaureren van antieke meubelen is een specialistische uitbreiding van de basis van het meubelmaken. Speciale technieken zoals werken met beenderlijm, het namaken van profileringen, inlegwerk en werken met fineer hoort daarbij.

In de basiscursus meubelrestauratie ga je een oefenbord maken met marqueterie-werk. Het oefenbord bestaat uit een onderbord en een bovenbord, het zogenaamde blindhout, beide gemaakt van naaldhout. Om het bovenbord heen wordt, in verstek, een profiellijst aangebracht van massief hout. Het profiel in de lijst ga je schrapen met een schraapstok die je eerst zelf gaat maken.

Op het bovenbord komt marqueterie-werk van zelf gezaagd fineer met een voorstelling uit de meubelkunst zoals een ster, een vlak met rondom een bies of een schaak, dam, backgammon of molenspel. Er wordt minimaal één kruisnaad gefineerd.

De achterkant van het bord wordt gefineerd met tegenfineer waarin een stolpnaad wordt verwerkt, hierbij wordt machinaal gestoken of geschild fineer gebruikt. Het werkstuk wordt opgewerkt met een schraapstaal en schuurpapier waarna het in de harde was en de wrijfwas wordt gezet.

Technieken

- Houtverbreding met warme beenderlijm

- Te lijmen oppervlak tanden met een tandschaaf

- Maken van een stolpnaad met een fineerhamer en strijkbout

- Zelf zagen van fineer

- Maken van een profiel in een schraapstaal

- Met het gemaakte profiel en een schraapstok het profiel schrapen

- Zijkanten fineren met warme lijm en strijkbout

- Zelf maken van wrijfwas

- Werken met harde was en wrijfwas

- Politoeren

Door wie

Carmel Andersson, meubelrestauratrice

Wanneer

September 2024 gaan we van start met een basiscursus restauratie meubelmaken op de dinsdagavond van 19:00 uur tot 22:00 uur.

Kosten

De kosten voor een basiscursus restauratie van 16 dagdelen(september 2024) bedragen € 970,00 inclusief materiaal, werkboek en 21% BTW.

Rooster

Get AdobeReader
Het rooster van de basiscursus meubelrestauratie kun je als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster basiscursus meubelrestauratie september 2024

Werkstukken

Oefenborden restauratietechniek

 

Praktijkopleiding tot meubelmaker