Interview met meubelmaker Theo Ruigrok

Theo Ruigrok, 55 jaar, heeft zijn werkplaats aan de Jagersstraat 6 in Schipluiden. Het is even zoeken, maar aan de dorpsstraat hangt een uithangbord “Timmerbedrijf T. Ruigrok” en via een smal steegje kom je uit op de achterplaats tussen het woonhuis en de werkplaats.

De autorit richting de randstad, Schipluiden ligt tussen Delft en Hoek van Holland, ging sneller dan verwacht. Ik ben een beetje vroeg, maar dat is geen enkel probleem. Aan de keukentafel drinken we wat en Theo neemt de laatste bijzonderheden door met de metselaar die de buitenmuur van zijn werkplaats aan het voegen is.

Theo Ruigrok in zijn werkplaats in Schipluiden
 

Gezeten aan de keukentafel valt mijn oog op een prachtig stuk iepenhout dat aan de muur hangt. Het is een snijplank voor stokbrood; de mooie tekening van de nerfstructuur verraadt onmiskenbaar de liefde voor het gebruikte materiaal.

In de keuken en de aanliggende woonkamer word je omringd door meubels van hout, geschilderd in kleuren die passen bij de stijl van het huis en die door de jaren heen allemaal zelf gemaakt zijn. Het valt me op dat er enkele meubels tussen staan die uitgevoerd zijn in massief hout; meubels gemaakt tijdens of na zijn opleiding bij De Schrijn. Samen met zijn vrouw, werkzaam bij een bancaire instelling, verdienen ze het inkomen voor hun gezin en dit maakt mogelijk dat Theo kan doen wat hij doet.

“Wel geld verdienen, maar dan op een leuke manier”.

Na zijn opleiding tot timmerman aan de LTS en de MTS, heeft Theo 8 jaar gewerkt bij een aannemer. Het maken van deuren en kozijnen voor de bouw beviel hem uiteindelijk niet meer en tijdens de slappe periode in de bouw, begin jaren negentig, is hij met dat werk gestopt en heeft hij de zorg voor het huishouden en voor zijn kinderen op zich genomen. Theo woont met zijn gezin in een historisch pand en tijdens zijn jaren als huisvader heeft hij het huis geheel verbouwd. Voor een vriend restaureerde hij in deze tijd zo nu en dan antieke meubels.

In de jaren dat zijn kinderen naar school gingen is Theo langzaamaan weer aan het werk gegaan en is hij voor zichzelf begonnen met een timmerbedrijf: verbouwingen, timmerwerk en “uit eigen visie maken van meubeltjes”, zoals Theo dat noemt.

Eigenlijk heeft hij in zijn werk altijd het gevoel gehad dat er iets miste en dat was de reden dat hij op zoek is gegaan naar een passende opleiding. Jarenlang heeft Theo grote verbouwingen gedaan en hij was daar zoetjesaan wel klaar mee. Fijn ambachtelijk werk wilde hij gaan maken en leren werken met massief hout. Tijdens een informatieve bijeenkomst bij De Schrijn kwam ik hierover met hem in gesprek.

Kistjes uitgevoerd in iepenhout

Omdat Theo al veel praktische ervaring had met houtbewerken wilde hij begin 2014 graag direct starten met de vervolgopleiding. Hij was dan ook teleurgesteld toen bleek dat deze opleiding in 2014 niet door kon gaan. Het belang om een nieuwe stap te maken was echter zo belangrijk dat hij januari 2014 gestart is met het praktisch leerjaar meubelmaken. Aansluitend heeft hij in 2015 alsnog de vervolgopleiding gevolgd.

“Achteraf heb ik daar helemaal geen spijt van, want in dat eerste jaar is alles op zijn plek gevallen. Alleen al een hele dag de tijd en ruimte hebben voor jezelf en rustig met de hand zwaluwstaarten hakken...”

Beide leerjaren hebben Theo een hoop opgeleverd. Tegenwoordig koopt hij geregeld een stam gezaagd hout en slaat deze op boven zijn garage. In zijn werkstukken verwerkt hij meer en meer massief hout en daarbij probeert hij het hout zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Tijdens de praktijkopleiding heeft hij Peter Schoneveld uit Rijswijk leren kennen. Samen zijn ze twee jaar lang op en neer gereden naar Langbroek en hieruit is een hechte vriendschap en samenwerking ontstaan.

In de garage achter zijn werkplaats experimenteert Theo samen met Peter met het buigen van hout door gebruik te maken van stoom. Tijdens de vervolgopleiding zijn ze hiermee in aanraking gekomen en sindsdien zijn ze samen bezig met het uitdiepen van deze techniek. Theo past veel van de geleerde technieken toe in zijn werkstukken.

Kastje uitgevoerd in iepenhout, de romp gebogen met behulp van stoom

Sinds een jaar woont Peter in Frankrijk. Drie keer per jaar komt hij een week naar Schipluiden om met Theo verder te experimenteren. Theo plant daarvoor een vrije week in en samen ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden en technieken. In de voormalige duiventil, boven zijn werkplaats, heeft Theo een kleine zelfbouw CNC-frees staan. Peter programmeert de besturing van de frees en Theo kan er logo’s en teksten mee frezen. Samen hebben ze plannen om de mogelijkheden van het apparaat verder uit te breiden. Daarnaast zijn ze gestart om de techniek van het buigen van stroken hout – lamineren – door middel van vacuüm in de vingers te krijgen.

Tijdens de rondleiding door zijn werkplaats spreken we uitgebreid over zijn huidige werkzaamheden. Naast opdrachten voor particulieren maakt Theo voor Goeters, werkplaats en winkel voor mooie nuttige dingen, kwalitatief hoogstaande koffertjes en kistjes van massief hout. Goeters heeft hij leren kennen na de presentatie van het bedrijf door Dominique Huinck in de vervolgopleiding meubelmaken. Inmiddels is Theo, samen met Dominique, bezig met de verwerving van opdrachten voor grotere aantallen kistjes en koffertjes. Het werk dat voort vloeit uit de samenwerking met Goeters zorgt voor een aanzienlijk deel van zijn maandelijkse omzet.

Tijdens de open monumenten dag van oktober 2017 heeft Theo zijn werkplaats opengesteld voor publiek en de bezoekers kennis laten maken met stoombuigen. Op allerlei manieren timmert hij aan de weg om hetgeen hij het liefst doet onder de aandacht te brengen.

“Achteraf gezien had ik op de LTS al het meeste plezier in het werken met echt hout. Ik heb toen nog overwogen om de meubelmakersvakschool te gaan doen, maar het is anders gelopen...”

Het is mooi om te zien dat Theo de moed heeft gehad om z’n hart te volgen, dat het hem gelukt is om na zijn opleiding bij De Schrijn zijn werkzaamheden uit te breiden naar de fijne houtbewerking en dat hij voldoende vertrouwen heeft opgebouwd om massief hout te verwerken in zijn werkstukken.

Meubelmakerij T. Ruigrok
Jagersstraat 6
2636 CM SCHIPLUIDEN
Telefoon: 015-3808407
Mobiel: 06 21282621
E-mail: infoattruigrok.nl
 
Erik Verkuil, november 2017
Praktijkopleiding tot meubelmaker