Interview met Pepijn Groen houtzager, meubelmaker en docent meubelmaken

Pepijn Groen, tijdens het interview 49 jaar, is van jongs af aan al geïnteresseerd en handig met techniek en machines. Zelf rijdt hij in een Citroën DS, beter bekend als de Snoek en hij heeft een Citroën SM met een Maserati motor in de garage staan. Beide modellen van de Franse firma heeft hij helemaal zelf gereviseerd.
 
Pepijn Groen in zijn werkplaats bij het Meubelmakerscollectief Utrecht
 
Na het behalen van zijn HAVO en VWO diploma bij de Werkplaats in Bilthoven heeft Pepijn overwogen om HTS werktuigbouwkunde te gaan studeren.

Ik ben niet goed in wiskunde, wat een belangrijk onderdeel is van deze opleiding en dat is de reden dat ik er uiteindelijk toch vanaf heb gezien.

Na de middelbare school heeft Pepijn een jaar gewerkt in Engeland, waar hij pakketjes rond heeft gebracht op zijn motorfiets en bij kringloopcentrum de ARM in Utrecht heeft hij gewerkt als fietsenmaker. In de buurt van de ARM, in een werfkelder aan de Oude Gracht, had een meubelrestaurateur zijn werkplaats en daar heeft Pepijn zijn eerste ervaring opgedaan met het maken van meubels. Onder begeleiding heeft hij daar een tafel gemaakt van iepenhout.

Ik vond het zo mooi om iets van hout te maken, samen met de technische kant ervan en de combinatie met machines, dat ik besloten heb om de opleiding tot meubelmaker te gaan volgen bij het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam.

Op het HMC heeft Pepijn het tweede jaar les gehad van Michel Sadon, die daar toentertijd werkte als docent. In deze periode heeft Pepijn 3 maanden ingevallen bij De Schrijn als docent meubelmaken in de basiscursus ambachtelijk meubelmaken. Na het behalen van zijn diploma aan het HMC kon hij blijven werken bij de meubelmakerij in Arnhem waar hij zijn laatste stageplek had. Bij deze meubelmakerij heeft hij uiteindelijk 7 jaar gewerkt in loondienst en daarna is hij voor zichzelf begonnen als zelfstandig meubelmaker.
 
Pepijn werkt parttime als zelfstandig meubelmaker en heeft zijn werkplek bij het meubelmakers collectief in Utrecht. Als docent meubelmaken geeft hij les bij De Schrijn in de praktijkopleiding, de vervolgopleiding en de cursus zelfstandig machinaal meubelmaken. Daarnaast onderhoudt hij wekelijks de houtbewerkingsmachines van De Schrijn en dat doet hij heel precies en grondig.
 
Gezaagde stammen bij het Meubelmakerscollectief
 
Via een medeleerling van het HMC is Pepijn in aanraking gekomen met het zagen van boomstammen. Sindsdien gebruikt en onderhoud hij de mobiele zaagmachine voor de eigenaar van de zaag.

Daar is mijn fascinatie ontstaan voor het zagen van bomen en dat is wat ik eigenlijk het liefst doe!

In de loop van de tijd is Pepijn begonnen met het kopen van zaagbollen bij de jaarlijkse rondhoutveiling in Arnhem. Deze stammen zaagt hij, met behulp van een mobiele zaagmachine, op het terrein van een bevriende meubelmaker in Driebergen.
Het zagen van bomen raakt iets in Pepijn, het is voor hem de ultieme combinatie van techniek en hout. Helaas is het maken van de stap naar fulltime houtzager voor Pepijn op dit moment een maatje te groot.

Hout is levend materiaal, het is vriendelijk en toegankelijk en ik vind het fascinerend dat iedere houtsoort zo zijn eigen specifieke eigenschappen heeft.

Na een periode dagbehandeling heeft Pepijn enkele maanden gewerkt als assistent bij de kunstlessen van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht en heeft hij ontdekt hoe leuk het is om les te geven. Twintig jaar na het HMC kwamen Pepijn en Michel Sadon elkaar weer tegen op de expositie “Vormgevers in Hout” op Fort Vechten en dit heeft ertoe geleid dat Pepijn les is gaan geven bij De Schrijn.
 
Pepijn in de werkplaats van De Schrijn
 

Ik kende De Schrijn natuurlijk al. De plek is fantastisch en het voelt goed om er te zijn. Het is kleinschalig en dat past goed bij me en ik vind het leuk om mijn kunde en inzicht over te brengen.

Het lesgeven vond Pepijn in het begin wel spannend, maar dat gaat nu een stuk beter. Hij heeft zijn draai gevonden.
 
Pepijn is in drie gebieden werkzaam met het bewerken van hout
• als zelfstandig meubelmaker werkt hij bij het Meubelmakerscollectief
• bij De Schrijn geeft hij les als docent meubelmaken
• periodiek zaagt hij als houtzager rondhout en hij handelt in gezaagd hout
 
Pepijn zaagt hout voor zijn eigen werkzaamheden, voor enkele landgoederen, maar ook voor collega meubelmakers zoals die van het meubelmakerscollectief. Jaarlijks zaagt hij voor De Schrijn enkele stammen, zoals eiken-, iepen en essenhout.
 
Gezaagd hout verkoopt hij ook aan particulieren. Je kunt bij Pepijn zelf je hout uitzoeken. Hij heeft diverse houtsoorten zoals eiken, iepen en essen. Door zijn interesse en liefde voor het materiaal kun je ervan op aan dat hij hout verkoopt van prima kwaliteit.
 

Trouw aan zijn liefde voor hout en techniek heeft Pepijn in de loop der jaren wegen gevonden om deze te combineren en ermee in de wereld te werken.

 
Pepijn Groen
Texel 163
3524 AT UTRECHT
Telefoon: 06 28817974
E-mail: pepijngroenatcasema.nl
 
Erik Verkuil, oktober 2018