Interview Arjan Bos, parttime klusbedrijf Houtmaatwerk

Arjan Bos is 50 en werkt sinds 8 jaar als parttime klusser met zijn klusbedrijf Arjan Bos Houtmaatwerk in de regio Utrechtse Heuvelrug.

Arjan heeft geen werkplaats; achter zijn huis of in de tuin bij zijn klant werkt hij onder een partytent die, bij regen, aan vier zijden afgesloten kan worden. Als de tent is opgezet, tovert hij uit zijn bus een mobiele werkplaats met als werkbank een verrijdbaar ladeblok met werkblad. Voor iedere denkbare handeling heeft Arjan in zijn bus het daarvoor aangewezen elektrische handgereedschap.

Buitenwerkplaats Arjan Bos Houtmaatwerk
 

Na het afronden van de MAVO en de MMO (Middelbaar Middenstands Onderwijs) en na het vervullen van zijn militaire dienstplicht, heeft Arjan enkele jaren gewerkt in de administratie van een elektrozaak. Via werk bij een supermarkt is hij uiteindelijk terecht gekomen op het hoofdkantoor van een internationale bank in Utrecht. Naast zijn werk als zelfstandige werkt hij wekelijks nog 3 dagen bij deze bank als werkplekplanner.

Arjan is, naar eigen zeggen, handig en heeft naast zijn werk altijd geklust. Hun eerste huis heeft hij zelf verbouwd en gaandeweg heeft hij allerlei gereedschap aangeschaft. Begin 2005 overleed zijn vader geheel onverwacht; deze ingrijpende gebeurtenis was voor Arjan aanleiding om zichzelf de vraag te stellen: “Wil ik mijn hele leven blijven werken bij de bank?”

Vanaf dat moment heeft hij met het idee gespeeld om meer te gaan doen met het klussen. Zijn vrouw Margreeth las in de lokale krant een stukje over de deeltijdopleiding meubelmaken bij De Schrijn. Omdat Arjan geen technische achtergrond heeft, wilde hij zich dit graag eigen maken via deze opleiding. “Mezelf een jaar verdiepen in de techniek van het werken met hout”. In 2006 is hij gestart en tijdens de opleiding heeft Arjan rustig en secuur leren werken. Je werk goed voorbereiden, een besteklijst en een overzichtelijke werkvolgorde maken; de inhoud van de opleiding bij De Schrijn is nog steeds zijn referentie. “In de praktijk heb ik nog wekelijks plezier van de vele handige tips en trucs die ik bij jullie geleerd heb”.

Poort Arjan Bos Houtmaatwerk

Na afronding van het leerjaar heeft Arjan een ondernemersplan gemaakt en een marktonderzoek gedaan in de regio. Hij is weloverwogen te werk gegaan en kon concluderen dat er voldoende werk voor hem is. Omdat hij een dag minder kon gaan werken bij de bank is hij in 2010 voor zichzelf begonnen als klussenbedrijf: Arjan Bos Houtmaatwerk. Arjan neemt vooral klussen aan waarin het werk kan worden uitgevoerd in hout. “Omdat ik het fijn vind om met hout te werken”.

Als ZZP´er heeft Arjan in de loop van de jaren een eigen netwerk opgebouwd van zelfstandigen waar hij regelmatig mee samenwerkt. Zo werkt hij onder andere samen met Matthias de Vin, ook een oud-cursist van De Schrijn. Matthias verzorgt bij verbouwingen het elektrische gedeelte en soms werken ze samen aan een grote klus.

Arjan heeft zijn bedrijfje langzaam uitgebouwd, de eerst klanten kwamen uit zijn direct omgeving en via de kerk. Zijn klanten weten hem momenteel vooral te vinden via mond tot mond reclame. De afgelopen jaren heeft hij een netwerk van leveranciers opgebouwd waar hij vertrouwen in heeft en die de materialen leveren in de kwaliteit waar hij graag mee werkt. Arjan werkt veel met plaatmateriaal, MDF met lakgedragen folie. Meestal werken zijn klanten de werkstukken zelf af met verf of lak.

Kinderbed Arjan Bos Houtmaatwerk

Twee dagen in de week werkt Arjan voor zijn eigen bedrijf. In de avonduren maakt hij offertes en tekeningen en werkt hij de boekhouding bij. Arjan is een tevreden mens, hij heeft een mooi evenwicht gevonden in het werken met zijn hoofd en het werken met zijn handen. Het is mooi om te zien hoe Arjan creatieve oplossingen bedenkt voor beperkingen zoals zijn mobiele werkplaats en dat hij een evenredig deel van zijn inkomen verdient met ambachtelijk werk.

De keuze zoals Arjan Bos die heeft gemaakt is een goed voorbeeld van de keuze die steeds meer mensen maken: de combinatie van werk waarbij de verdienste voorop staat met werk dat je doet vanuit je hart.

Arjan Bos Houtmaatwerk
Schoonoordselaan 20
3941 KN DOORN
Telefoon: 06-11956878
E-mail: infoatarjanboshoutmaatwerk.nl
 

Erik Verkuil, januari 2018