Stammen zagen en inlooples kindercursus

Zaterdag 27 oktober 2018 hebben we twee leuke activiteiten bij De Schrijn waarvoor iedereen welkom is. We gaan stammen tot planken zagen met een mobiele zaag en we houden een inlooples voor kinderen.

Zagen

Twee weken geleden zijn er 3 gewaterde iepen stammen bij De Schrijn gebracht. Deze stammen komen uit de buurt van Den Haag en hebben daar na het omzagen twee jaar in het water gelegen om ‘schoon’ te spoelen, te wateren. Doordat de voedingssappen uit de boom zijn gespoeld is het hout minder gevoelig voor bacteriën en schimmels. En het hout krijgt een warme, diepere kleur.
 
Stammen zagen
 
Bij De Schrijn werken we altijd graag met iepenhout. Het heeft een mooie tekening en kleur en het is een houtsoort die heel goed te bewerken is. Het is niet voor niets dat we de eerste les altijd beginnen met het schaven van een stuk iepenhout. Ook al is schaven soms lastig, iepenhout helpt je er gewillig doorheen. Het machinale tafeltje maken we van iepenhout en er zijn heel wat cursisten die er hun eigen werkstuk van maken.
 
Jaarlijks gebruiken we een paar kuub iepenhout, dus we zijn altijd bezig om de voorraad aan te vullen. Als we de stammen gezaagd hebben moeten de planken zeker nog een jaar drogen voordat we ermee aan het werk kunnen. Als je uiteindelijk een mooi werkstuk wilt maken, is de kwaliteit van je hout erg belangrijk. Je hebt invloed op die kwaliteit door een aantal stappen tijdens het wateren, zagen, opslaan en drogen goed te verzorgen. Meubelmaken begint bij de keuze van het juiste hout.
De stammen zijn 3 meter lang met een doorsnede van ongeveer 70 centimeter en worden gezaagd door Alfred Koersen van Houtzagerij Koersen. Het is altijd weer bijzonder om te zien wat de boom na al die jaren prijs geeft.

Inlooples kindercursus

Een andere activiteit, die tussen 11.00 en 15.00 uur plaatsvindt is een inlooples voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Hoe bijzonder is het om op je 10e jaar met je eigen gemaakte zwaard of sieraden rekje thuis te komen. We willen met deze open lesmiddag kinderen laten ervaren en proeven of dit iets voor hun is. Ze gaan samen met Jorinde Verweij aan het werk om iets moois te maken.
 

Inloop kindercursus

Welkom

Iedereen die het leuk vindt om naar het zagen te komen kijken is van harte welkom. Alle kinderen die nieuwsgierig zijn om een meubelmakerij van binnen te zien en ook nog wat willen maken zijn ook van harte welkom.
Bij het zagen hebben we nog wat hulp nodig om de planken weg te dragen en deze op te latten. Als je van plan bent om te komen (helpen) laat het ons dan weten dan kunnen wij rekening houden met je komst i.v.m parkeren, koffie, thee en soep.

Waar, wanneer

Het zagen gebeurd achter de werkplaats van De Schrijn, adres: LangbroekerdijkA 46a, 3947 BJ Langbroek 0343-562829. In het benedenlokaal is de inlooples voor de kinderen.
Het geheel vindt plaats op zaterdag 27 oktober 2018 tussen 11.00 en 15.00 uur.