Vervolgopleiding meubelmaken, een verrijking!

Omdat het vrijwilligerswerk, waar ik de laatste jaren veel tijd in had gestoken, eind 2017 afliep, had ik tijd om in 2018 de vervolgopleiding meubelmaken te gaan volgen. Aan de praktijkopleiding meubelmaken bij De Schrijn, die ik enige jaren daarvoor had gevolgd, had ik goede herinneringen.
 
Nadat ik op het werk geregeld had dat mijn overschot aan vakantiedagen in 2018 mocht verkleinen door vrijwel alle maandagen afwezig te zijn, heb ik me opgegeven. Ik keek er naar uit om mijn vaardigheden in houtbewerking en meubelmaken uit te breiden, met name om ook gekromde vormen toe te kunnen passen.
 

De opleiding loopt ondertussen op zijn einde. Ralph Herbers en Pepijn Groen hebben veel van hun inzichten met ons gedeeld. Mijn vaardigheden zijn een stuk verdiept en uitgebreid: niet alleen kan ik nu fineren, lamineren en stoombuigen; technieken die ik totaal niet beheerste, maar ook mijn lef en zelfvertrouwen zijn toegenomen.

Vervolgopleiding meubelmaken
 
Onverwacht, maar erg goed, was de aandacht voor het gebruik van mallen in het werk. We hebben als cursistengroep ervaren dat je op die manier preciezer en voorspelbaarder kunt werken, met name als dezelfde bewerking meerdere keren moet worden uitgevoerd. Daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht.
 
Leuk waren ook de excursies naar bedrijven. Ik heb bedrijven gezien waarvan ik het bestaan niet wist. Zo heb ik me bij BLUM verbaasd over de hoeveelheid verschillende scharnieren. De trip naar het Broeinest Rotterdam zal me altijd bijblijven. Natuurlijk omdat er een wereld aan verschillende materialen bleek te bestaan, maar ook omdat dat we na afloop met elkaar in Rotterdam zijn blijven eten. Dat maakte het extra speciaal en tekent de groep.
 
Een verschil met de praktijkopleiding meubelmaken is het groepswerk: samen werkstukken maken in plaats van ieder voor zich. Daardoor was er veel aandacht voor het organiseren van het werk, voor jezelf maar ook voor de groep als team. Ik heb daardoor veel van mijn medecursisten op kunnen steken.
 
De cursus heeft meer dan aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb ontzettend veel geleerd. Het was fantastisch om met Ralph, Pepijn en mijn medecursisten een jaar lang intensief op te trekken. Het zijn stuk voor stuk fijne mensen, een leuk groep.
 
Met elkaar hebben we hebben hard gewerkt, veel gelachen, fouten gemaakt, en mooie werkstukken geproduceerd. Ik ga het missen volgend jaar.
 
Reinder Haaksma, december 2018
Praktijkopleiding tot meubelmaker