Jongerencursus houtbewerken

Lijkt het je leuk om zelf iets van hout te maken? Heb je al eerder iets gemaakt van hout en de smaak te pakken gekregen en misschien wil je wel meer? Wil je graag leren hoe je het aan moet pakken om allerlei dingen van hout te kunnen maken? En ontdekken hoe je daarbij het handgereedschap dient te gebruiken?

September 2022 zijn we gestart met een nieuwe cursus, de jongerencursus houtbewerken. In deze cursus laten we jonge mensen, tussen de 13 en 17 jaar, kennis maken met de schatten die verborgen liggen in hout en het bewerken van hout met handgereedschap.

Ik vond de cursus heel leuk. Je leert heel veel nieuwe manieren om met hout om te gaan, samen met een leraar die er veel vanaf weet en mensen van je leeftijd. Ik heb nu echt het gevoel dat een hele wereld van mogelijkheden is open gegaan op het gebied van houtbewerking.

 

Jongerencursus houtbewerken

 

We zien ernaar uit om onze liefde voor hout en hout bewerken met je te delen en je kennis te laten maken met het mooie ambacht van houtbewerken. Stap voor stap laten we je ontdekken welke wetmatigheden er besloten liggen in het werken met hout en hoe jij daar iets moois mee kunt maken.

Het ontdekken en onderzoeken van deze kwaliteiten doen wij door het aanleren van verschillende technieken om hout te bewerken. Hoe hou je je zaag goed vast om een goede zaagsnede te maken? Hoe kan ik met de schaaf een mooi oppervlak schaven? Met een scherpe beitel goed kunnen snijden is best wel moeilijk. Stap voor stap gaan we je deze technieken leren om uiteindelijk werkstukjes te kunnen maken

Wat ga je maken? Je gaat je eigen gereedschapskist maken met inhoud zoals een lijmtang en een blokhaakje. Tussendoor maken we gewoon voor de fun een Boemerang en die gaan we natuurlijk ook uitproberen. We beginnen met een standaard voor je mobiele telefoon. Al je werkstukken ga je zelf afwerken met olie en was, want dat hoort erbij.

Wat is hout nu eigenlijk? En wat bedoel je met de houtnerf? Hoe groeit een boom? Hoe kom je van boom tot planken en van die ‘planken’ tot het hout voor jouw werkstuk? Als het zo uitkomt kijken we ook naar het zagen van een boomstam. Hoe zien de verschillende houtsoorten eruit? Hoe zie je dat het esdoornhout is of misschien wel eikenhout?

Iedereen is welkom ook al heb je nog nooit iets van hout gemaakt. We gaan je rustig aan leren hoe je iets moois kunt maken van hout.

Voor wie

De cursus wordt gegeven voor jongeren van 13 tot 17 jaar. We gaan van start bij een minimale deelname van 6 cursisten en de groep wordt niet groter dan 8 cursisten.

Wanneer

September 2024 gaan we van start met een jongerencursus meubelmaken op de vrijdagnamiddag van 16:30 uur tot 18:30 uur.

Kosten

De kosten voor een jongerencursus houtbewerken van 12 dagdelen(september 2024) bedragen € 325,00 inclusief materiaal en 0% BTW. Als er grotere werkstukken worden gemaakt wordt het materiaal apart berekend en verrekend.

Jeugdcultuurfonds

Uw kind zou graag de jongerencursus willen volgen, maar u kunt dit niet betalen? Het Jeugdcultuurfonds Utrecht betaalt het lesgeld voor kinderen waarvan de ouders hiervoor niet de financiële mogelijkheden hebben.

Hoe werkt het? De leerkracht op school of iemand van een hulpverlenende instantie kan een aanvraag voor u doen op de website www.allekinderendoenmee.nl. Vul de ouderkaart in en geef deze aan de intermediair. Nadat het Jeugdcultuurfonds de aanvraag heeft goedgekeurd, kan uw kind drie weken later meedoen aan de jongerencursus houtbewerken.

Kijk voor de voorwaarden op jeugdfondssportencultuur.nl en klik door naar de gemeente waarin u woont.

Waar

De kindercursus houtbewerken wordt georganiseerd in de werkplaats van meubelmakerij De Schrijn te Langbroek (provincie Utrecht).

Door wie

Rooster

Get AdobeReader
Het rooster van de jongerencursus houtbewerken kun je als pdf-bestand downloaden.
 
Rooster jongerencursus houtbewerken april 2024
 
Rooster jongerencursus houtbewerken september 2024

Aanmelden

Voor de jongerencursus kun je je online aanmelden via onderstaande link:

Aanmeldingsformulier jongerencursus houtbewerken