Sander Hendriks

De liefde voor hout en het bewerken ervan heb ik van geen vreemde. Mijn vader en mijn oom zijn altijd al als amateur met dit unieke materiaal bezig geweest. De keuze na de middelbare school was dan ook niet zo moeilijk: het Hout-en Meubilerings College in Amsterdam zou voor vier jaar een tweede thuis worden.

Sander Hendriks
 
Na een zeer succesvol examen werkstuk, ben ik 6 jaar werkzaam geweest bij een interieurbouw bedrijf om ook de kennis over de vele soorten plaatmateriaal en hun toepassingen te vergaren. In deze periode heb ik veel geleerd. De vormen en constructies van plaatmateriaal die met massief hout onmogelijk te maken zijn, zijn ontelbaar. Helaas word er in deze branche erg veel gemaakt dat de suggestie moet wekken dat het wel van massief hout gemaakt is. Dan is de keuze voor plaatmateriaal verkeerd. Dan moet er gekozen worden voor massief hout. En daar ligt nog altijd mijn hart.
 
Met dat in mijn achterhoofd ben ik begonnen met mijn eigen meubelmakerij. Daarnaast begeleid ik cursisten en leerlingen bij de schrijn. Om de liefde voor hout en gereedschappen over te brengen en de cursisten bij te schaven in hun vaardigheden. Als we allemaal proberen om het maximale uit jezelf, en het gereedschap te halen, dan zullen er met voldoening, hele mooie werkstukken gemaakt worden.
 
Want het ontstaan van meubelen en voorwerpen uit een ruwe plank is iets fascinerends. Die eerste streken van de schaaf, de unieke nerf die tevoorschijn komt, dat zijn momenten van geluk voor iedereen die van hout houdt.
 
Sander Hendriks
Praktijkopleiding tot meubelmaker