Lucas Dijkema

Ik ben altijd al bezig geweest met het maken van allerlei dingen. Het begon in het werkhokje van mijn vader. Met de beperkte spullen die ik daar had maakte ik eerst kleine dingetjes. Dit groeide in mijn puberteit uit tot een tafeltje, kasten, kitesurf boards en vleugel roeren voor mijn zeilboot.

Meubelrestaurateur en docent meubelmaken Lucas Dijkema

 

Na de middelbare school ben ik naar de bosbouwschool gegaan, een kennismaking met hout van af de groene zijde. Hierna heb ik een paar jaar bij een zeilschool zeilles gegeven en in de winter als skileraar gewerkt. Ondertussen bleef ik van alles maken en besloot ik mijn drang om dingen te scheppen verder te verdiepen.

Ik kwam uit bij de meubelvakschool in Amsterdam. Aldaar liep ik tegen het restauratie vak aan. In het tweede jaar van de opleiding begon ik een eigen werkplaatsje op te bouwen. Naast de opleiding ging ik meubels ontwerpen, maken en restaureren. Mijn werkplaats is inmiddels wat gegroeid en ben ik voornamelijk meubels aan het restaureren en creëren voor particulieren, musea en instellingen.

Naast het restaureren is de behoefte om mijn eigen ontwerpen te maken gebleven. Het restaureren is een mooi en divers ambacht, maar het is niet je eigen creatie. Dus maak ik met enige regelmaat ook nieuwe meubels. Waar ik mijn creativiteit en scheppingsdrang in kwijt kan. Door het lesgeven bij De Schrijn kan ik mijn enthousiasme voor het meubelmaken delen met anderen. Ik vind het leuk om mensen meer inzicht geven in het werken met hout en alles wat daar bij komt kijken.

Lucas Dijkema